Нови Сад добија нових 12 јавних чесми

Дневник 09.07.2018 14:04
Нови Сад добија нових 12 јавних чесми


На 12 места у граду ЈКП „Водовод и канализација” поставиће анас на хидрантима чесме које ће током летњих жега бити на услузи Новосађанима и посетиоцима Новог Сада.– Наше предузеће ће и овог лета поставити чесме на хидрантима и на тај начин олакшати Новосађанима свакодневне жеге – каже портпаролка „Водовода и канализације” Борислава Латиновић. – За разлику од претходних година, овог пута ће то бити функционалне јавне чесме. Верујемо да ће грађани, а и туристи, позитивно реаговати на ту новину. Уједно апелујемо да се чесме не ломе да се не би направила велика штета граду у сваком смислу, али и Новосађанима зарад којих се и постављају.

Као и до сада за контролу исправности воде за пиће у граду надлежан је  Институт за јавно здравље Војводине, који свакодневно проверава квалитет 18 узорака воде из водоводне мреже и с јавних чесми.

– На основу свакодневне контроле и на основу вишегодишњих података, вода за пиће се сматра здравствено безбедном – објашњава шеф Одсека за хуману екологију Института др Емил Живадиновић. - Институт једном месечно контролише и здравствену исправност воде из јавних бунара, као алтернативних извора водоснабдевања. Та вода не садржи микробиолошке и физичко-хемијске опасности, али не задовољава одредбе националних норматива. Вода буде мутна и садржи повећану концентрацију укупног гвожђа и мангана. Она не представља опасност по здравље људи, али изазива примедбе потрошача, тако да се грађанима саветује да за пиће користе воду из градског водовода.

Приказ здравствене исправности воде доступан је грађанима преко интерактивне мапе на сајту Института за јавно здравље Војводине, www.izjzv.org.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak