Galerija SANU – od Uroša Predića do Oktobarskog salona

RTS 09.07.2018 09:19
Galerija SANU – od Uroša Predića do Oktobarskog salona


Galerija Srpske akademije nauka i umetnosti osnovana je pre 50 godina na inicijativu umetnika i akademika prof. Nedeljka Gvozdenovića sa namerom da postane "mesto za najšire kulturno prosvećivanje". Tu nameru pokazuje i ovogodišnji program Galerije sa izložbom dela Uroša Predića, postavkom "Mihailo Petrović Alas: Rodonačelnik srpske matematičke škole", a sutra se otvara izložba "Nedeljko Gvozdenović: U potrazi za apsolutnim slikarstvom".Upravnik Galerije SANU, akademik Dušan Otašević, kaže da je Galerija od početka radila uspešno, priređujući izložbe dela značajnih umetnika, ali i postavke posvećene naučnicima.

Galerija SANU

"Nekad je bilo sjajnih izložbi, nikada nije bilo loših, a ponekad su zbilja pravljene izložbe koje se i danas pamte", rekao je Otašević u izjavi medijima.

Najavio je da će deo izložbe 57. Oktobarskog salona prvi put biti u Galeriji SANU.

"Vrlo je lepo što u ovoj godini imamo izložbu dela Uroša Predića, pa Nedeljka Gvozdenovića, biće Marko Čelebonović, a sticajem okolnosti prvi put u ovoj galeriji, koja nije avangardna, Oktobarski salon će imati segment svoje postavke. To je mali iskorak i drago mi je da u ovoj godini imamo sve od Uroša Predića do Oktobarskog salona", rekao je Otašević.

Uz posebno angažovanje članova Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, prema projektu Grigorija Samojlova, koji je od 1949. do 1952. rekonstruisao enterijer čitave palate Akademije, 1967. su preduzeti obimni poslovi rekonstrukcije lokala u prizemlju, na uglu Knez Mihailove i Ulice Vuka Karadžića, i preuređenja prostora u izložbenu galeriju.

Maja 1968. godine otvorena je prva izložba – "Srpski umetnici 19. veka" koju je priredio akademik Lazar Trifunović, član Saveta Galerije.

Do danas je prikazano više od 240 postavki, a Galerija SANU vodi brigu i o Umetničkoj zbirci SANU, koja je formirana i popisivana od 1969. godine.

Od 1979. do 1982. godine, pod rukovodstvom dopisnog člana SANU Ivana Antića, Galerija je proširena po projektu Branislave Milović pripajanjem niza lokala duž Ulice Vuka Karadžića.

Tako danas na površini od preko 500 kvadrata deluju Izložbeni salon i prostor prvenstveno namenjen izlaganju Umetničke zbirke i održavanju koncerata. Uređen je i depo za smeštaj Umetničke zbirke SANU.

Pod rukovodstvom Odeljenja likovne i muzičke umetnosti i akademika Stanojla Rajičića, u Galeriji se od 1982. godine redovno održavaju koncerti klasične muzike.

Galerijom su od njenog osnivanja do danas rukovodili dr Stanislav Živković i akademici Dragoslav Srejović, Gojko Subotić, Dinko Davidov i Dušan Otašević.

Povodom pola veka od osnivanja sutra će u Galeriji SANU biti otvorena izložba dela Nedeljka Gvozdenovića što će biti prva njegova retrospektivna izložba u tom prostoru u godini u kojoj se navršava 30 godina od njegove smrti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak