Slučaj agencije "SAB", od danas predaja zahteva za obeštećenje

RTS 09.07.2018 09:11
Slučaj agencije "SAB", od danas predaja zahteva za obeštećenje


Turisti koji su ovog leta uplatili aranžman u agenciji "SAB" ostali su i bez para i bez letovanja. Sve oštećene putnike Juta obaveštava da od danas, pa u narednih 45 dana, mogu da podnesu zahtev za obeštećenje. Direktor Jute Aleksandar Seničić očekuje da će ceo proces, uključujući i isplatu obeštećenja, biti završen do kraja avgusta.Direktor Jute Aleksandar Seničić u razgovoru za RTS objasnio je kakva je procedura i koliko će novca biti vraćeno oštećenim putnicima.

Gospodine Seničiću kako odštetni zahtev treba da izgleda i gde da se preda? 

– Odštetni zahtev može na dva načina da se preda. Prvi način je da se sa Jutinog sajta skine odštetni zahtev, popuni, odštampa i uz još tri dokumenta, a to su ugovor o putovanju, dokaz o uplati i garancija putovanja, stavi u koverat i pošalje DDOR-u, na poštanski faks koji piše na našem sajtu. Drugi način je da se u jednoj od 100 poslovnica osiguranja DDOR-a koliko ih je u Srbiji, popuni zahtev i uz ona tri već pomenuta dokumenta preda u poslovnici.

Koliko je oštećenih putnika i koliki je njihov ukupan odštetni zahtev?

– Ima negde oko 2.900 ugovora o putovanju, a to je negde oko 6.000 putnika. U finansijskom smislu odštetni zahtev je vredan 589.000 evra.

Budući da agencija SAB ima polisu osiguranja na 300.000 evra, u kom procentu će putnicima biti vraćen novac?

– Dali smo iskrenu procenu na samom početku, a to je negde između 50 i 60 odsto. Ja verujem da sada sa nekim novim saznanjima koje imamo i pregovorima koje vodimo sa osiguravajućom kućom, možemo da dođemo do više nego zadovoljavajućeg procenta, a to je negde između 80 i 85 odsto.

Kad turisti mogu očekivati da će im novac biti vraćen?

– Početkom avgusta će krenuti isplate i do kraja avgusta bi trebalo da bude završen kompletan proces. Samo da napomenem da bi u redovnoj proceduri, koja bi išla preko osiguranja, to trajalo nekoliko puta duže.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak