Dačić na samitu o Zapadnom Balkanu: Proširenje EU i dalje aktuelno

Blic 09.07.2018 08:59
Dačić na samitu o Zapadnom Balkanu: Proširenje EU i dalje aktuelno


Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovaće danas na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Samita o Zapadnom Balkanu, koji se održava u Londonu.Dačić je rekao da je suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa, kao što je predstojeći samit u Londonu, osim konkretnih projekata i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.

Londonska konferencija u okviru Berlinskog procesa održava se danas i sutra a Ivica Dačić je u nedelju već stigao u London i tokom podneva je obišao grob Karla Marksa na Hajtgejtskom groblju u severnom Londonu.

Dačić je za RTS rekao da on i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dabas imaju sastanke sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova. Nakon toga uslediće centralni samit premijera sa šefovima država i vlada nekih zemalja EU.

"Ovoga puta se Velika Britanija trudi da se to ne odnosi samo na ekonomiju ili na, kako se to često zove – 'conectivity', odnosno povezivanje, već da tu malo postoje i političke teme kao što je to pomirenje u regionu, nestala lica", kaže Dačić.

Dodaje da je centralna stvar kod svih samita to što je pokrenuta inicijativa i što se neko setio da pokaže da je proširenje EU na Zapadni Balkan i dalje prisutno na agendi. Dačić ističe da tu veliku zahvalnost dugujemo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

"Iz naše perspektive mi često ne vidimo da postoji veliki otpor tome u EU. Da isto kao što u našim zemljama možda postoji jedan zamor od stalnog odlaganja proširenja, odnosno zamor od stalnih reformi, tako u zemljama EU postoji jedan zamor od proširenja u smislu toga da zemlje razmišljaju da li je to u njihovom interesu", kaže Dačić.

Ističe da i dalje postoje različiti stavovi i da se iznose ideje da treba zaustaviti dalji prijem novih članica u EU.

Zbog toga je, poručuje Dačić, za Zapadni Balkan a u ovom slučaju konkretno za Srbiju i Crnu Goru, od velikog značaja bila ideja da se 2025. godina definiše kao neki okvirni termin za moguće pristupanje.

"Suština ovih samita jeste, osim određenih konretnih projekata koji doprinose razvoju naših političkih i ekonomskih odnosa u regionu, da pokaže da je ta tema i dalje aktuelna", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da je najavljeno da će sledeći samit biti u Poljskoj i da će se Berlinski proces nastaviti.

Posle današnjeg ministarskog sastanka londonska konferencija kulminira u utorak sastankom premijera svih balkanskih država.

Samit 9. i 10. jula u Londonu

Peti Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održava se 9. i 10. jula u Londonu, a glavne teme biće unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angela Merkel čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona.

Pored premijera Srbije, Albanije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju.

Kada je reč o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti.

Drugi cilj odnosi se na regionalnu bezbednosnu saradnju kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam.

Lideri Zapadnog Balkana i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak