Broj žrtava nevremena u Japanu porastao na 72

Politika 08.07.2018 13:40
Broj žrtava nevremena u Japanu porastao na 72


Više od 72 osobe su poginule, a 40 se vodi kao nestalo u nevremenu koje je pogodilo zapadne i centralne delove Japana.Spasioci su proširili potragu za nestalima i onima koji su zaglavljeni zbog poplava i klizišta, naređena je i evakuacija 5,9 miliona ljudi u 19 okruga od centralnog do jugozapadnog dela Japana, dok se 30.000 nalazi u prihvatnim centrima, prenosi agencija Kjodo.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na obilne kiše u okruzima Ehime i Koči, a na snazi je i dalje upozorenje u okrugu Gifu.

U okrugu Okajama, koji je jedan od najviše pogođenih nevremenom, oko 1.850 osoba je zaglavljeno na krovovima poplavljenih kuća, a u njihovom spasavanju učestvuje spasioci sa čamcima i helikopterima.

Na sastanku centra za vanredne situacije, japanski premijer Šinzo Abe zatražio je da se ulože svi mogući napori u potrazi i spašavanju.

Kako se navodi, u akciji spašavanja učestvuje 54.000 policajaca, vatrogasaca, odbrambenih snaga i pripadnika Obalske straže, kao i 40 helikoptera.

Ministarstvo poljoprivrede planira da angažuje oko 20 mašina za ispumpavanje vode, ali kako se navodi, za taj posao biće potrebno oko dve nedelje.

U bolnici u gradu Mabi oko 160 pacijenata i zdravstvenih radnika potražio je sklonište na drugom spratu zgrade jer je prvi delimično poplavljen.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da je nepoznata sudbina oko 92 osobe u okrugu Hirošime, prenosi AP.

Nevreme koje je pogodilo Japan je najgore od 1976. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak