Dodik: U BiH nema pravde za Srbe

Politika 08.07.2018 13:36
Dodik: U BiH nema pravde za Srbe


U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

„Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici”, rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

„Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda”, rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema.

Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

„Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje će večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspešno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu”, rekao je Dodik.

Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje pocinilaca teških zlođela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svjesnim onoga što se dogodilo i na koji nacin treba da se krecu u buducnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa.

Cvijanović je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu secanja.

„Kultura secanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumemo šta je bilo i kuda se krecemo u buducnosti”, rekla je Cvijanovic novinarima u Bratuncu, gde je prisustvovala pomenu.

Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredeljena za izgradnju bolje Republike Sropske koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podneto u svim krajevima.

Cvijanoviceva je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.

Zvanicnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom: „Da se ne zaboravi”.

Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak