Svet drži dah: Izvlače dečake iz pećine!

Mondo 08.07.2018 10:56
Svet drži dah: Izvlače dečake iz pećine!


Vlasti u Tajlandu saopštile su da je u deset sati po lokalnom vremenu započela akcija spasavanja dečaka i njihovog trenera iz pećine u kojoj su zarobljeni.



Pet sati trajali su napori spasilaca da stignu do dečaka i trenera, zatim će proceniti ko je od njih trenutno u najboljem fizičkom stanju i krenuti sa njim nazad!

U akciji učestvuje 18 ronilaca, uključujući pet tajlandskih mornaričkih "foka" i 13 članova međunarodne ekipe.

Nivo vode drastično je opao u odnosu na subotu, pa zvaničnici kažu da je nedelja ujutru "sad ili nikad" trenutak. Oko četiri sata po lokalnom vremenu ipak je počela monsunska kiša!

Vlasti Tajlanda objavile su detaljan plan spasavanja nakon skoro šest sati akcije.

Dva ronioca prate jednog dečaka, svi nose kompletnu ronilačku opremu i maske koje pokrivaju celo lice, kao i boce sa kiseonikom. Prate konopac, a kada prolaz postane opasno uzan, dečaku se skida boca sa kiseonikom, zatim ga jedan ronilac vodi napred, dok drugi pozadi navodi bocu kako ne bi udarila u ivice pećine.

Ovaj poduhvat mogao da potraje do dva dana!

Deci su "foke" morale da pokažu osnove ronjenja, kako bi mogli da se snađu u mutnoj i hladnoj vodi. Delovi puta su skoro potpuno neprovidni usled jakog zamućenja vode, a najuži prolaz, kroz koji će dete morati samo da prođe, širok je svega 38 centimetara.

Kada se provuku kroz to usko grlo, dečaci će imati još čak 2,4 kilometra ronjenja dok konačno ne dođu do prostorije pod vodom gde će moći da udahnu vazduh. Tu će ih čekati ronioci i medicinski tim koji će proveriti njihovo stanje.

Deca nisu jela nekoliko dana, a ronioci koji su ih pronašli davali su im gel kakav konzumiraju profesionalni sportisti, koncentrat glukoze koji brzo podiže nivo energije. U međuvremenu im je doneta i čvrsta hrana, doduše hladna, pa su slabi i iscrpljeni. Po izlasku iz pećine moraće da budu zaštićeni od svetlosti tamnim naočarima, jer su danima bili u mraku.

Dečaci će biti izvođeni jedan po jedan, problem je nestabilno vreme u Tajlandu, zbog čega će akcija možda biti prekidana, pa ponovo započinjana. Kiša je padala i u nedelju!

Lokalni mediji prenose da je zatvoren saobraćaj na potezu od pećine, do bolnice Čijang Rai Pračanukro, gde spasioci planiraju da prebace dečake, a koja je udaljena 57 kilometara od pećine.

Lokalne vlasti smatraju da će prvo dete biti izvedeno u 21 čas po lokalnom vremenu. Tajland je u vremenskoj zoni pet sati ispred Srbije, pa bi prvo uspešno spasavanje trebalo da vidimo oko 16 časova po našem vremenu.

Mali fudbaleri, njih 12, i trener zarobljeni su u pećini od 23. juna.

Televizija CNA iz Singapura ranije je objavila ovaj prikaz prolaza koji vodi do dečaka, koji pokazuje zbog čega je operacija spasavanja toliko komplikovana.

Ranije je bilo objavljeno da će dečaci biti spasavani uz pomoć minijaturnih "podmornica" u koje može da stane po jedno dete ili sitna odrasla osoba, ali se od tog plana odustalo.

NA LICU MESTA

Lokalni mediji i Internet zajednica prenose da su sva vozila iz okoline pećine uklonjena, da je medijima zabranjen pristup i da je "kamp" napravljen za roditelje i rođake dece i trenera ispražnjen. Nije poznato da li su oni u krugu spasilačke misije, ili čekaju decu u bolnici.

Nisu svi članovi porodica podržali ideju o akciji izvlačenja, prenosi "Gardijan", pa je guverner provincije Čijang Raji, Narongsak Osotanakom, kratko rekao samo da svi članovi porodica "znaju da će operacija biti izvedena i pokazuju razumevanje".

Mediji se i dalje nalaze u blizini pećine, ali na licu mesta postavljeni su i zvučnici, a preko razglasa su prisutni obavešteni da je izričito zabranjeno fotografisati decu kada budu izvođena, i da će svako kršenje te zabrane biti najstrože kažnjeno.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak