Haos u Srbiji: Potop, voda odnela puteve...

Mondo 07.07.2018 21:17
Haos u Srbiji: Potop, voda odnela puteve...


U protekla 24 sata na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je više od 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima. Vanredna situacija u delu sedam opština, kaže MUP.Jaka kiša padala je sinoć i tokom dana u Mladenovcu, Ljigu i Aranđelovcu.

Srbiju ovih nekoliko dana kiša konstantno zasipa i zbog obilnih padavina vanredna situacija je na snazi u Čačku i još devet opština u Srbiji, rekao je načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za vanredne situacije, Predrag Marić.

"Istakao bih da nije bilo povređenih, kao i da u ovom trenutku nema ugroženih ljudi", rekao je Marić, i istakao da će Sektor pratiti situaciju tokom noći.

Vanredna situacija izazvana poplavama proglašena je na teritorijama opština Ivanjica i Aranđelovac, kao i na delu teritorije opština Čačak, Raška, Požega, Smederevska Palanka i Velika Plana, a u ovom trenutku nema opasnosti po živote građana, potvrđeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Naknadno je u utu grupu "upao" i  Gornji Milanovac.

U Aranđelovcu su intervenisale vatrogasne i ekipe Hitne pomoći a sve osobe, koje su evakuisane iz svojih domova i vozila, nakon snažnog nevremena koje je prošle noći pogodilo Aranđelovac, su zbrinute na sigurnom su i bezbednom mestu.

Kako je rečeno Tanjugu u Vatrogasnoj jedinici Aranđelovac, prošle noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, su više puta intervenisale i tom prilikom je pet osoba evakuisano iz putničkih vozila, kao i majka sa dvoje dece iz stambene zgrade.

Crpljenje vode vršeno je oko 15 puta na najkritičnijim mestima, u ulicama Kneza Miloša, Kralja Aleksandra i Kralja Petra Prvog, a urađena je i intervencija u parku Bukovičke banje, gde je voda dostizala visinu nešto malo manje od metra.

U toku dana je situacija vraćena u normalno stanje, snabdevanje vodom je normalizovano, a najveći problem su pravili šut i mulj, koji su naneseni.

 Reka Kubršnica, oštetila je deo puteva, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti u centru Aranđelovca, a bujice su nosile i putnička vozila.

Jaka kiša padala je sinoć i u Mladenovcu.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci bujica na ulicama, kao i automobila koji jedva prolaze ulicama ili ih voda "nosi".

Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

Iz vode je izvučeno i nekoliko automobila.

Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

"Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem", rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci.

U opštini Ljig proglašena je vanredna situacija gde su i pre 15 dana bile poplave.

"Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima koja nam je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig i mi smo sad na terenu sa vatrogascima i sa našim stručnim službama", izjavio je predsednik opštine Dragan Lazarević i dodaje da je trenutno najkritičnija situacija u MZ Kozelj kojoj je nemoguće prići.

"Imamo neprohodan put Ljig - Kozelj gde je u ovoj situaciji nemoguće prići toj mesnoj zajednici. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Sve što je do nas mi dajemo sve od sebe i idemo tamo da pokušamo da sa neke druge strane priđemo do te mesne zajednice i da vidimo šta je preko potrebno tim meštanima", naglasio je Lazarević.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

I u opštini Topola iako kiša nije bila jakog inteziteta, ali zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila se Kamenica.

VANREDNA SITUACIJA U SEDAM OPŠTINA

Vanredna situacija izazvana poplavama proglašena je na teritorijama opština Ivanjica i Aranđelovac, kao i na delu teritorije opština Čačak, Raška, Požega, Smederevska Palanka i Velika Plana, a u ovom trenutku nema opasnosti po živote građana, potvrđeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP). Naknadno je pomenut i Gornji Milanovac.

U Aranđelovcu su tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije evakuisali pet osoba iz dve kuće koje su bile ugrožene poplavama, dok je u opštini Kosjerić stanje normalizovano pošto je juče tokom popodnevnih časova došlo do začepljenja atmosferske kanalizacije u samom Kosjeriću i propusta vode u mesnim zajednicama Galovići i Brajkovići.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije u otklanjanju posledica poplava trenutno pumpama izvlače vodu iz poplavljenih domaćinstava, uklanjaju stabla koja remete normalno funkcionisanje saobraćaja i sa predstavnicima lokalnih samouprava preduzimaju sve mere za normalno funkcionisanje u mestima u kojima je pala veća količina kiše", naveo je MUP.

U Opštini Gornji Milanovac nevreme, koje je prethodne noći zahvatilo područja mesnih zajednica Trudelj i Dragolj nanelo je nezapamćenu štetu infrastrukturi, pa je štab za vanredne situacije Opštine proglasio je vanrednu situaciju u tim selima.

Dejan Kobačević, šef Štaba i predsednik opštine, rekao je tokom obilaska terena da su bujice nastale nakon sinoćne kiše bukvalno odnele kompletnu infrastrukturu u Trudelju i Dragolju.

"U Trudelju imamo veliki problem sa mostom koji vodi u zaseok Matići. Njega je bujica vode bukvalno pomerila. Ljudi koji žive u tom delu ne mogu da dođu do svojih kuća. Sva raspoloživa mehanizacija opštine Gornji Milanovac nalazi se u ova dva sela", rekao je Kovačević.

U Dragolju je, dodao je, dvadeset domaćinstava odsečeno i ne postoji način da se tim domaćinstvima priđe.

"Situacija je alarmanta u ova dva sela. Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da u najkraćem roku normalizujemo život u tim selima, a za pomoć ćemo se obratiti i državi, kako bismo nastalu štetu sanirali u potpunosti", rekao je predsednik opštine.

Na području ta dva sela nema životno ugroženog stanovništva, ali meštani nemaju struju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak