Kalifornija kao rerna! U tri noću 37 stepeni

Mondo 07.07.2018 08:11
Kalifornija kao rerna! U tri noću 37 stepeni


U južnom delu američke savezne države Kalifornija je kao u pećnici zbog vrelog talasa za koji meteorolozi kažu da bi mogao da bude rekordan, sa temperaturama širom tog područja koje su oko 40 stepeni Celzijusa.AP prenosi da vlasti pozivaju stanovništvo da posete centre za rashlađivanje uspostavljene u lokalnim bibliotekama i drugim objektima, upozoravajući da manje bolesti vezane za pregrevanje ljudskog organizma mogu da se brzo pogoršaju i postanu fatalne.

"Ekstremna vrućina može da bude opasna, posebno za mlade osobe i starije ljude", navedeno je u saopštenju gradonačelnika Los Anđelesa Erika Garsetija.

Na dosta lokacija u južnoj Kaliforniji pre zore izmerena je temperatura od oko 27 stepeni Celzijusa, dok je u mestu Gaviota u okrugu Santa Barbara, na 200 kilometara zapadno od Los Anđelesa, u tri sata ujutru izmereno oko 37 stepeni Celzijusa.

AP navodi da se vrelina nastavlja i danas, a sutra bi trebalo da dođe do njenog ublažavanja.

Nacionalna meteorološka služba SAD objavila je da je razlog ovakvog vremena "gigantska" kupola visokog pritiska iznad južne Kalifornije, a širi se i iznad delova Arizone, Nevade i Jute.

I u Kanadi je pakleno ovih dana.

Toplotni talas na istoku Kanade, 33 mrtvih

Najmanje 33 osobe umrlo je od posledica toplotnog talasa koji je pogodio istočni deo Kanade, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

Kako se navodi, 18 smrtnih slučajeva zabeleženo je u Montrealu, gde se očekuje da će temperatura danas dostići 45 stepeni Celzijusa.

Upozorenje na visoke temperaturu na snazi je širom južnog Kvebeka, Ontariju i atlanskog dela Kanade, ali se očekuje pad temperature tokom noći.

Kanadski premijer Džastin Trudo je naveo da su žrtve deo "veoma ranjive populacije, stariji ili ljudi koji pate od hroničnih ili mentalnih bolesti".

Meteorolozi prognoziraju da će krajem nedelje doći do pada temperature.

Vreli talas sa rekordnim temperaturama u Kanadi počeo je 29. juna.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak