Ivanov i dalje odbija da potpiše sporazum sa Grčkom

RTS 07.07.2018 07:38
Ivanov i dalje odbija da potpiše sporazum sa Grčkom


Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ponovio je da neće potpisati dekret o potvrđivanju Zakona o ratifikaciji sporazuma, koji su prošlog meseca potisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije.Iz kabineta Ivanova je saopšteno da je stav Ivanova nepromenjen, da se on protivi sporazumu jer je na štetu makedonskog nacionalnog identiteta i interesa Makedonije, kao i da neće podleći pritiscima, ucenama i pretnjama.

"Predsednik Ivanov je snažno odbacio tvrdnje koje je u intervjuu grčkoj televiziji ERT izneo premijer Zoran Zaev, da će i šef makedonske države podržati sporazum sa Grčkom. Zaev nastavlja da laže i manipuliše ne samo građane Makedonije, već i grčku i međunarodnu javnost. EU i NATO ne bi trebalo da bude zloupotrebljena za prihvatanje štetnog ugovora sa nesagledivim posledicama za makedonsku državu i makedonski narod ", saopštio je Kabinet Ivanova, prenela je televizija Telma.

Premijer Zaev juče je izrazio uverenje da će referendum biti o sporazumu sa Grčkom biti uspešan, te da će ga podržati i opozicija i predsednik Ivanov.

Iz vladajuće SDSM saopštili su da, ako Ivanov postupi suprotno, radi protiv interesa države i najavljuju da neće dozvoliti bilo kakvu destruktivnu politiku koja će da blokira budućnost Makedonije.

Prema makedonskom Ustavu, navodi se, da je Ivanov dužan da potpiše dekret, a ukoliko to ne učini, predsednik Sobranja Taljat Džaferi kaže da se razmatra nekoliko opcija.

Jedna je ratifikacija Sporazuma i Zakona o jezicima u paketu koji će biti poslati Službenom listu samo sa njegovim potpisom. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak