RHMZ upozorava: U petak crveni meteo-alarm

Novosti 06.07.2018 15:37
RHMZ upozorava: U petak crveni meteo-alarm


Na područku Srbije danas i sutra na snazi su crveni, narandžasti i žuti meteoalarm - upozorili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.U toku večeri i noći na zapadu i severu, a sutra i u ostalim krajevima očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 30 l/m2 za kratak vremenski period), gradom i olujnim vetrom. Obilnije padavine u zapadnim i centralnim krajevima Srbije, oko 60 l/m2 za 24 sata, lokalno i više.

Večeras, tokom noći i sutra jak pljusak sa grmljavinom, lokalno od 20 do 30 l/m2 za kratak vremenski period, pojava grada i olujni vetar. U pojedinim delovima grada obilnije padavine, za 24 sata oko 60 l/m2.

U IVANjICI VANREDNO STANjE

U opštini Ivanjica danas je proglašena vanredna situacija zbog problema koje je izazvalo veliko nevreme sa obilnom kišom koje je zahvatilo opštinu u sredu u popodnevnim satima, rečeno je agenciji Beta u lokalnoj samoupravi.Na sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano je da je nevreme pre dva dana napravilo ogromnu štetu na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi, čija sanacija je u toku.

Desetine putnih pravaca na području Golije nije prohodno a velika su oštećenja na stambenim objektima.

Najteža sitacija je u selima Devići, Brusnik i Ostatija.

U mnogim mesnim zajednicama postoje problemi u snabdevanju s vodom, dok su meštani u višim predelima opštine ostali bez vode, jer preradni kapaciteti fabrike za vodu ne mogu da prečiste ogromne količine mulja prouzrokovanog nevremenom.

Nadležni su apelovali na građane da racionalno troše vodu jer će snabdevanje u narednim danima zavisiti isključivo od vremenskih uslova.

Na sednici Štaba za vanredne situacije je doneta odluka da se formiraju opštinske komisije za procenu štete.

ŠTAB IZDAO NAREDBU POVODOM NAJAVLjENIH PADAVINA

Gradski štab za vanredne situacije u petak je doneo naredbu o preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda, zbog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se očekuje veća količina padavina tokom večeri i predstojećeg vikenda.

U većini mesta u Srbiji očekuje se da će pasti od 20 do 30 litara po metru kvadratnom za vrlo kratak vremenski period, kao i pojava grada i olujnog vetra.

Naredbom, usvojenoj na sednici Štaba kojom je predsedavao gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predviđeno je preduzimanje svih mera zaštite stanovništva i materijalnih dobara na terenu, te umanjenje mogućih rizika od pojave "urbanih poplava", bujica, odrona i mogućih aktiviranja klizišta.

Zahtevano je angažovanje resursa komunalnih službi i osposobljenih subjekata za reagovanje u ovakvim situacijama, kao i koordinacija sa nadležnim javnim vodoprivrednim preduzećima u slučaju sprovođenja mera odbrane od poplava, saopštila je gradska uprava.

Meteoalarm za 07. jul

Sednici su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, član Gradskog veća Slobodan Šolević, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednh situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktori nadležnih komunalnih preduzeća.

ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE I OPETATIVNI TIM SEPRIPREMAJU ZA NEVREME

Gradski štab za vanredne situacije Novog Sada i operativni tim za odbranu od poplava dogovorili su se danas na sastanku u Gradskoj kući u tom gradu o preventivnim akcijama povodom najavljenih vremenskih nepogoda u narednim danima.

Kako je saopšteno, dogovoren je detaljan operativni plan za sve komunalne službe na teritoriji grada, kao i mere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara.

Javno-komunalnim preduzećima dati su nalozi da obave preventivni obilazak terena.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak