Prevaranti dobijaju dozvole po zakonu

Novosti 06.07.2018 15:34
Prevaranti dobijaju dozvole po zakonu


Posle prevare 39 kupaca stanova na Voždovcu, vlasnik S.A.B. legalno dobio papire za gradnju i u Mirijevu. Naš sistem ne prepoznaje prevenciju od sprečavanja šteteNAŠE zakonodavstvo ne može da zaštiti građane od prevaranata. To je zaključak slučaja Stevana Buđića, građevinara i dugogodišnjeg turističkog radnika, koji je 2012. godine prevario 39 porodica prodavši im nekretnine u Ulici Vojvode Stepe 105 u Beogradu pod hipotekom. Iako je zbog ovog slučaja lane bio hapšen i sumnjiči se da je oštetio kupce, njemu su nadležni organi u Beogradu u februaru ove godine dali papire da nesmetano može da gradi još 30 stanova i garažu sa 25 parking mesta u Mirijevu.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, izdao je 22. februara 2018. građevinsku dozvolu investitorima Stevanu Buđiću i Petru Miliću, da u ulici Rudija Čajaveca b.b., na katastarskoj parceli broj 3681 KO Mirijevo grade stambeni objekat ukupne površine oko 2.000 kvadrata.

Građevinska dozvola je tako je došla u ruke čoveka čiji prethodni kupci, odnosno 39 porodica sa Voždovca, već četiri godine strepe hoće li ih izvršitelji izbaciti na ulicu. Oni su, nime, 2012. godine od Stevana Buđića kupili stanove, ali su tek posle dve godine saznali da su uz kvadrate "kupili" i hipoteku. Buđić je zgradu na Voždovcu gradio kroz projketno finasiranje, pa je ona, na ime kredita - pod hipotekom! Zbog ovog slučaja, Stevan Buđić je, sa još jednim saizvršiocem, bio uhapšen krajem novembra 2017. godine. Kako je tada saopštio MUP - zbog osnovane sumnje da su od 31. avgusta 2012. godine do kraja novembra 2017. pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe i svoja privredna društva.

Samo tri meseca kasnije on dobija još jednu šansu da gradi i prodaje stanove. Nije jasno kako je to moguće. Da problem bude veći, Buđić je uprkos svemu nesmetano vodio i turističku agenciju, koja je pre nekoliko dana propala, a više od 2.000 ljudi je ostalo uskraćeno za plaćena letovanja.

- Naš pravni sistem ne poznaje prevenciju od sprečavanja nastanka štete i zato su ovakve situacije moguće - objašnjava advokat Tihomir Hrnjak. - Pravo Srbije poznaje samo sistem osuđivan-neosuđivan za neka krivična dela. Čak i osuđivanost ne znači da mu nadležni ne mogu izdati, u ovom slučaju, građevinsku dozvolu.

Problem, po rečima našeg sagovornika, može da nastane tek u prodaji stanova trećim licima odnosno kupcima. A, tada je, kako kaže, već kasno.

- Da bi kupci stanova bili sigurni da su kvadrati koje kupuju zaista sa "čistom" dokumentacijom, neophodno je da se dobro raspitaju i o investitoru i o izvođaču radova - kaže Hrnjak. - Ukoliko investitora prati bilo kakav "glas" o sumnjivom poslovanju ili loše iskustvo prethodnih kupaca, onda o kupovini kvadrata od njega treba dobro razmisliti.

Kada je reč o izvođaču radova zgrade u Mirijevu - "S.A.B. Građevinaru" iz Stare Pazove - teško je dokučiti sve karike u lancu njegovog poslovanja. Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre, jedini vlasnik firme je Stevan Buđić, ali je on direktor u njoj i u još pet firmi. Jedini je vlasnik još jedne. S druge strane, "S.A.B. Građevinar" vlasnik je 95 odsto "S.A.B. Estetik-Banjska". I u njoj je Buđić direktor.

Gradilište u Rudija Čajaveca b.b.

No, ukoliko bi eventualni poslovni partner, kupac ili klijent pokušao da proveri kredibilitet Stevana Buđića i njegovih firmi, ne bi se mnogo uplašio. U Registru ograničenih prava zasad je samo "S.A.B. Estetik", u čijoj strukturi se ne vidi Buđić. Kompanije koje su investitori zgrada, kao i sam Buđić, nisu u ovom registru.

- U Registar se upisuju odluke nadležnih institucija - objašnjavaju u APR. - Nakon donošenja odluke u registar ulazi i privredno društvo i odgovorno lice. Da je takva odluka doneta, da je neko unet u registar, to bi bio osnov za odbijanje tog lica. To i jeste svrha Registra ograničenih prava.


OTKAZANI ARANŽMANI

STEVAN Buđić je i vlasnik i rukovodilac u "S.A.B. Travel servisu", koji je nedavno zakatančen, pošto je krajem juna agencija otkazala 2.249 aranžmana za letovanja i oštetila nekoliko hiljada putnika. Turistička inspekcija još utvrđuje kolika je visina štete i da li će polisa od 300.000 evra moći da je pokrije. Prevareni turisti čekaju odštetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak