Za zločine u Hadžićima kazna od 60 godina zatvora

Politika 06.07.2018 15:33
Za zločine u Hadžićima kazna od 60 godina zatvora


U procesu koji je vođen više od šest godina osmorica Bošnjaka osuđena za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilimaZa zločine koje su počinili nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima na području sarajevske opštine Hadžići osmorica Bošnjaka osuđena su na ukupno 60 godina zatvora. Kazna im je izrečena juče, a proces je trajao više od šest godina i najduži je u dosadašnjoj istoriji Suda BiH.

Na dugogodišnje kazne zatvora osuđeni su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić, Šerif Mešanović i Nermin Kalember. Svi oni proglašeni su krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996.

Po deset godina zatvora, što je i najveća kazna u ovom slučaju, dobili su bivši predsednik Skupštine opštine Hadžići i kriznog štaba i ratnog predsedništva te lokalne zajednice Mustafa Đelilović i Nezir Kazić, komandant Devete brdske brigade Armije RBiH.

Na po osam godina zatvora osuđeni su Fadil Čović i Bećir Hujić. Prvi je bivši načelnik Stanice javne bezbednosti Hadžići i član kriznog štaba, a drugi je bio upravnik zloglasnog logora „Silos”. Šestogodišnje zatvorske kazne izrečene su komandiru policije u Pazariću Mirsadu Šabiću i zameniku upravnika logora „Silos” Halidu Čoviću.

Upravnik logora u magacinu u kasarni „Krupa” u Zoviku Šerif Mešanović osuđen je na sedam godina, a stražar u logoru „Silos” Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Obrazlažući optužnicu, predsedavajuća Sudskog veća Minka Kreho navela je, između ostalog, da su osmorica osuđenih krivi što su u pomenutom periodu na širem području Sarajeva, pa i opštine Hadžići, „svesno i voljno” omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru „Silos”, Osnovnoj školi „9. maj” u Pazariću i magacinu kasarne „Krupa” u Zoviku.

Zatvorenicima su, naglasila je ona, tokom zatočeništva bila „uskraćena osnovna ljudska prava”, zatim su im „nečovečnim postupanjem nanošene teške telesne povrede”, te su „terani na prisilni rad”.

Neki od uhapšenih civila, među kojima su bili maloletnici, žene i stariji građani, njih oko 500, pre odvođenja u logor „Silos” ispitivani su i premlaćivani u policijskoj stanici. Svi oni, što je napomenula i predsedavajuća Sudskog veća, odvođeni su iz svojih kuća uz obrazloženje da su posedovali naoružanje. Tokom boravka u logoru „ležali su na betonu”, „iscrpljivani su glađu”, nisu imali „odgovarajuću odeću i obuću”, a nije im pružana ni „adekvatna zdravstvena zaštita”.

Osmorica optuženih, kojima će u kaznu biti uračunato i vreme koje su proveli u pritvoru, imaju pravo da se na izrečenu presudu žale Apelacionom veću Suda BiH.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak