Za muvatore na tehničkom pregledu vozila – zatvor!

Mondo 05.07.2018 18:29
Za muvatore na tehničkom pregledu vozila – zatvor!


Od danas novi tehnički pregledi. Cene za putnička vozila od 2.000 do 3.500 dinaraDanas počinje primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu motornih vozila.

Obaveza tehničara je da naprave pet fotografija pregleda. Putnička vozila će se kontrolisati najmanje 30 minuta, a teretna 45 minuta. Motori će provoditi na "kanalu" najmanje 15 minuta, a traktori 20. Dubinska korozija se više neće tolerisati, kao neispravni brisači.

Takođe, pregled neće moći da prođu vozila sa neispravnim kočnicama, uređajem za upravljanje, svetlosno-signalne uređajima, kao i ona sa oštećenom i nečitljivom identifikacionom oznakom i oštećenim pneumaticima.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda bila je od 1.500 do 2.000 dinara za putničko, a za teretno dva puta skuplje, dok će nove cene odrediti Ministarstvo trgovine.

Pozvali smo nekoliko centara za tehnički pregled i cenu su šarolike – od 2.000 do 3.500 dinara, a neki još nisu formirali cenu po novom pravilniku.

Ako je vozilo ispravno, vlasnik će dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti, a ako se pokaže da vozilo ima neku „falinku“ u izveštaju će mu biti navedene sve neispravnosti.

Pravilnik o linijama tehničkog pregleda doneće prve veća promene u odnosu na prethodni iz 1984. godine, a stručna javnost kaže da je baziran na evropskim pravilima i preporukama – obuka radnika, vreme trajanja pregleda, uspostavljanje baze, nadzora i centralizacije podataka.

Fotografisanje vozila tokom tehničkog pregleda se uvodi zbog dosadašnje prakse koja je pokazala da mnoga vozila nisu uopšte dovožena na liniju tehničkog pregleda, a dobila su uverenje o tehničkoj ispravnosti.

U tom slučaju, vlasniku vozila se daje rok od tri dana da poprave svog ljubilmca. Ako je nezadovoljan pregledom, moguće se otići u neki drugi centar i tamo uraditi tehničkog pregleda.

Oni koji policija uhvati bez valjanog tehničkog pregleda može i u zatvoru da završi, i to od tri meseca do pet godina, ako se utvrdi da mu je falsifikovana isprava. Zatvor preti kako vlasniku vozila, tako i vlasniku tehničkog pregleda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak