Orban i Merkel izrazili razlike oko migracija

Beta 05.07.2018 18:13
Orban i Merkel izrazili razlike oko migracija


Nemačka kancelarka Angela Merkel i mađarski premijer Viktor Orban istakli su danas međusobne razlike po pitanju migracija, ali i rekli da su spremni da nastave da razgovarajuNemačka kancelarka Angela Merkel i madjarski premijer Viktor Orban istakli su danas medjusobne razlike po pitanju migracija, čime su podvukli duboke razlike u Evropskoj uniji o politici prema migrantima.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu rekla da uprkos nedavnim potezima članica EU da se smanji broj migranata, želi da se osigura da se prema njima postupa "humano" i da Evropa ne postane tvrdjava.

"Problem koji vidim i gde leže naše razlike, jeste da se uvek moramo setiti i da nikada ne zaboravimo da je reč o ljudskim bićima", rekla je Merkel.

Ona je rekla da "Evropa ne može odvojiti sebe od nedaća i patnji" i dodala da se ilegalne migracije mogu zaustaviti samo ako postoje legalni putevi kojim ljudi mogu doći u EU da žive i studiraju.

Tokom 27-minutne konferenciji za novinare na kojoj je dvoje lidera više puta pobijalo reči drugog, Merkel je kao "problem" opisala madjarski stav.

Orban je rekao da "Nemačka i Madjarska vide svet drugačije", dodajući da je spreman da razgovara, ali da se njegova pozicija nije promenila tokom protekle tri godine.

"Mi samo znamo jedno rešenje: zatvoriti granice", rekao je madjarski premijer, dodavši da će nudjenje podrške izbeglicama biti shvaćeno kao poziv.

On je rekao da njegova vlada smatra da je postavljanje 8.000 graničara uz granicu "prilično dobra solidarnost" Madjarske s drugim članicama EU.

"Mislimo da je nefer da nas Nemačka često optužuje za nedostatak solidarnosti", rekao je Orban.

On je rekao da veruje da tražioci azila koji su registrovani u Madjarskoj mora da su stigli preko Grčke ili Bugarske, pa zato njegova zemlja ne oseća obavezu da ih preuzima ako budu poslati iz Nemačke.

Merkel je rekla da je zaštita spoljnih granica EU "važna i opravdana" ali da članice Unije treba da prihvate neke migrante, što je Madjarska odbijala.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak