Tajlandski spasioci u trci s vremenom – ima li nade za dečake

Vesti 05.07.2018 17:06
Tajlandski spasioci u trci s vremenom – ima li nade za dečake


Tajlandski spasioci vode trku s vremenom pokušavajući da iz pećine, gde je 12 dečaka sa trenerom zarobljeno već 10 dana, ispumpaju što je više moguće vode da bi uz što manje rizika mogli da ih izvuku napolje, saopštili su danas zvaničnici.Posle nekoliko dana suvog vremena, očekuju se nove padavine, a samim tim bi moglo da dođe do povećanja nivoa vode u pećini, što predstavlja novu pretnju za zarobljene dečake.

Prema rečima vatrogasca, pojedini delovi prolaza koji vodi do mesta gde su dečaci pronađeni, potpuno su poplavljeni, tako da je za sada jedini način da izađu - ronjenje.

- Ono što nas najviše brine je vreme. U trci smo s vremenom, a sada smo u trci i sa vodom - rekao je novinarima lokalni zvaničnik Narongsak Osatanakorn, preneo je BBC.

Narongsak je naveo da se razmatra mogućnost da se dečaci izvuku uz pomoć pojaseva za spasavanje.

U pećini su instalirane i telefonske linije koje tek treba da stignu do dečaka koji bi tada mogli da razgovaraju sa članovima porodice.

Navodi se i da je novi telefon donesen u pećinu, jer je prethodni upao u vodu i prestao da radi.

Narongsak je rekao da su tajlandske mornaričke "foke" zadužene da naprave plan za izvlačenje dečaka i procene rizika.

Da li će svih 13 biti izvučeni istovremeno, zavisi od njihovog stanja, kazao je Narongsak, prenosi AP.

Zvaničnici su za to da se dečaci izvuku što je pre moguće, s obzirom na najavljene nove padavine koje će zasigurno dovesti do povećanja nivoa vode u pećini i otežati ili čak potpuno onemogućiti prolaz u pojedinim delovima.

Tajlandska mornarica je juče na Fejsbuku objavila je dva nova snimka na kojima su prikazani pripadnici "foka" koji tretiraju lakše povrede na stopalima i nogama dečaka, a neki od dečaka se smeškaju na šale koje zbijaju pripadnici te mornaričke jedinice.

Drugi dečaci su spavali pokriveni toplim ćebadima, vidi se na snimku.

Dečaci i njihov trener pronađeni su živi u pećini na Tajlandu, devet dana nakon što su u njoj nestali usled poplave, iscrpljeni su i imaju manje povrede, a preživeli su tako što su pili vodu koja je kapala sa stalaktita.

Spasilački timovi na Tajlandu u ponedeljak su pronašli 12 dečaka, od 11 do 16 godina starosti, i njihovog 25-godišnjeg fudbalskog trenera, koji su 23. juna ušli u pećinu Tam Luang.          


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak