Dani ruskog filma

RTS 05.07.2018 10:09
Dani ruskog filma


Projekcijom filma „Trener“, u režiji popularnog ruskog glumca Danile Kozlovskog, u Jugoslovenskoj kinoteci sinoć je počela manifestacija Dani ruskog filma u Srbiji, u okviru koje će do 7. jula u Beogradu i Nišu biti prikazano osam savremenih ostvarenja.Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je na otvaranju da je Kinoteka dom filma i hram kulture u kojem je ruski klasični film vrlo često na programu i istakao da je zadovoljan što će u narednim danima pružiti publici priliku da pogleda i neka od najnovijih ostvarenja ruske kinematografije.

Ceo program je, prema rečima Pantelića, premijeran osim filma Dovlatov Alekseja Germana mlađeg, sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi, koji je prikazan na ovogodišnjem Festu.

„Važno nam je što je u filmu igrao Milan Marić, raduje nas uspeh Miloša Bikovića, koji je srpska i ruska filmska zvezda i koji je igrao sa Kozlovskim u ostvarenju Bezdušni 2, a večeras prikazujemo film koji je Kozlovski režirao“, rekao je direktor Kinoteke i umetnički direktor Festa.

Pantelić je istakao da je ruska kinematografija jedna od vodećih u svetu kada je u pitanju nova generacija reditelja, visoki produkcioni standardi, ali i u oblasti restauracije klasika.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je već pogledao film Trener, rekao je da ga je privuklo tom ostvarenju to što glavni junak pokazuje volju za pobedom.

„Naši narodi su preživeli dosta toga, bilo je teško, a ovo je film o čoveku koji je želeo pobedu, trudio se i pobedio“, istakao je Čepurin zahvalivši organizatorima manifestacije, direktoru Kinoteke i Beograđanima na stalnoj pažnji koju poklanjaju ruskoj umetnosti i kinematografiji.

Ambasador Čepurin rekao je i da je kriza sovjetskog filma završena i da je došla nova generacija autora, te da se nada da će oni podići modernu rusku kinematografiju na svetski nivo.

Otvaranju revije filmova prisustvovali su i ruski glumci Evgenije Stičkin, Ana Čurina, Irina Zaharova i Roman Kurcjin.

Izvršni producent Dana ruskog filma u Srbiji Aleksej Govoruhin, na konferenciji za novinare uoči smotre, rekao je da su izabrana ostvarenja različitih žanrova kako bi se srpska publika što bolje upoznala sa ruskom kinematografijom koja je u usponu, o čemu svedoči i činjenica da su ruski filmovi na blagajnama zaradili 12 milijardi rubalja.

Osam ostvarenja na programu revije Dani ruskog filma

Publika će do 7. jula imati priliku da pogleda i ratni triler Nećemo se opraštati Pavela Drozdova, komediju Ja mršavim Alekseja Nužnija, triler Gogolj. Početak Jegora Baranova, dramu Dovlatov Alekseja Germana mlađeg, fatastičnu priču Poslednji vitez Dmitrija Đačenka, komediju Zdravo, Oksana Sokolova Kirila Vasiljeva i animirani film Vukovi i ovce Maksima Volova i Andreja Galata.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak