Agasi: Predložio sam Novaku promenu ishrane, dva dana nije bio zdrav

B92 05.07.2018 09:46
Agasi: Predložio sam Novaku promenu ishrane, dva dana nije bio zdrav


Andre Agasi, nekadašnji trener Novaka Đokovića, rekao je u intervjuu za 'The Guardian' da je predložio Novaku da koriguje način ishrane.Srbin i Amerikanac sarađivali su od maja 2017. godine do 31. marta 2018. Iako možda nije uspeo da mu pomogne, uz podršku Radeka Šćepaneka, na igračkom planu, osim prinudne promene tehnike servisa, deluje da na psihičkom i te kako jeste.

"Ja sam radio sa njim dok je imao problem sa laktom, od prvog dana je to bio veliki problem. Verujem da je postojala iskrena nada da će lakat zarasti prirodno, holistički. Iskreno, lično nisam bio oduševljen takvim izborom. Opet, ne možete nikoga da naterate da uradi nešto kada je u pitanju njegovo telo, morate i da razumete njihovo oklevanje, ali zdravlje je osnovna funkcija kada želite da se brinete o svom telu. Da donosite teške odluke, dajete sebi vremena i metodično se krećete ka napred. Odmor tako nešto ne bi učinio, po mojoj proceni", rekao je Agasi i u dahu otkrio šta je rekao Đokoviću pošto su stigli nalazi prošlog avgusta:

"Kada sam video rezultate magnetne rezonance u avgustu mesecu, odmah sam mu jasno stavio do znanja – 'Moraš odmah na operaciju jer će ona rešiti ovo pitanje jednom za svagda".

Napokon, Novak se odlučio za operaciju u februaru ove godine, posle poraza od Hjeona Čunga u osmini finala Australijan Opena, a, iako sve nije odmah krenulo na bolje, što je bilo nerealno i očekivati, sada kako sezona odmiče sve deluje daleko, daleko bolje.

"Nije mogao da spoji dva dana da je u potpunosti zdrav", istakao je Agasi, dodavši da je ipak bilo vidljivih promena pri udarcima, igra je delovala kompaktnije, iako su fluidnost i preciznost udaraca trpeli zbog svega toga, a posebno prilikom širokog, kik servisa.

"Svi ti potezi su neka vrsta hiper ekstenzije. A, ukoliko vas nešto boli – onda nema mesta nikakvom oklevanju jer u suprotnom ćete svaki put oklevati kada morate da odigrate nešto agresivnije na lopticu".

Poslednjih nekoliko godina, sve više se govorilo o ekstremnoj promeni ishrane dvanaestostrukog Grend Slema šampiona, odnosno izbacivanje svih namirnica životinjskog porekla i primetnog gubitka mišićne mase, što, između ostalih, legende Džon Mekinro i Martina Navratilova takođe vide kao negativan faktor, a istog mišljenja je i Andre.

"Nije baš najbolje prihvatio moj predlog o izmeni treninga, odnosno korigovanja postojeće ishrane. Smatram da bi morao brže i efikasnije da shvata određene stvari, ali konačne odluke svakako moraju da budu isključivo njegove. On je prosto takav momak – potrebna mu je potpuna kontrola nad sopstvenim procesom. Shodno tome, kada bude osetio da nema dovoljno snage ili energije, to će biti nešto za šta će morati sam da pronađe rešenje. Ja sam oduvek verovao u treninge snage, a isto važi i za zdravu, uravnoteženu ishranu bogatu proteinima. Ali, on je poslednjih nekoliko godina radio kako je mislio da je najbolje...".

Nekada veliki šampion i najbolji igrač sveta imao je emotivan zaključak.

"Dođete do tačke u kojoj – ako niste deo rešenja, onda ste deo samog problema. Previše puta smo bili saglasni da nismo saglasni i upravo zbog toga i nisam više imao osećaj da mu pomažem. A, toliko mi je stalo do njega da nisam samo mogao puko da posmatram sve ono kroz šta prolazi, bio sam uveren da mogu da mu pomognem".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak