Sveti mučenik Julijan Tarsanin — Na današnji dan posetite grobove svojih voljenih

Alo 04.07.2018 17:54
Sveti mučenik Julijan Tarsanin — Na današnji dan posetite  grobove svojih voljenih


Sveti Julijan Tarsanin je hrišćanski mučenik iz 3. veka. Bio je senatorskog porekla i živeo je u Tarsku Kilikijskom. Postradao je za vreme vladavine cara Dioklecijana.Iako je imao tek osamnaest godina kada je podvrgnut mučenju zbog vere u Isusa Hrista, sveti Julijan je već bio dovoljno vaspitan i utvrđen u hrišćanskom blagočešću.

Celu godinu vodao ga je namesnik carski za sobom iz grada u grad, mučeći ga i nagovarajući da se odrekne vere Hrista. Majka Julijanova pratila je izdaleka svoga sina.

Kada nju je namesnik uhvatio i poslao da usavetuje svoga sina, da se odrekne vere u Hrista, ona je tri dana govorila u tamnici svome sinu suprotne savete, učeći ga i hrabreći da ne klone duhom, nege da sa blagodarnošću Bogu i smelošću ide na smrt.

Mučitelji su tada zašili Julijana u vreću sa peskom i sa škorpijama i zmijama, pa bacili u more, a i majka Julijanova je umrla na mukama. Mošti njegove izbacili su talasi na obalu, i verni su ih preneli u Aleksandriju i sahranili 290. godine.

Docnije su te mošti prenete u Antiohiju. Sveti Jovan Zlatoust je potom držao pohvalnu reč svetom mučeniku Julijanu. "Iz usta mučenika", rekao je Zlatoust, "ishodio je sveti glas, i zajedno s glasom izlivala se svetlost jasnija od sunčanih zraka".

I još: "Uzmi koga bilo, sumašedšeg i besnog, i privedi ovome svetome grobu, gde su mošti mučenikove, i videćeš, kako će on (demon) nepremeno iskočiti i pobeći kao od palećeg žara".

Hrišćani veruju da su se mnoga čuda dešavala na grobu ovog svetitelja.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 21. juna po crkvenom, a 4. jula po gregorijanskom kalendaru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak