Nema više nade za mir - Kina spremila osvetu Trampu

B92 04.07.2018 10:32
Nema više nade za mir - Kina spremila osvetu Trampu


Kina je danas saopštila da je "potpuno spremna" za trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama.Umanjile su se nade za prevazilaženje tenzija između te dve najveće ekonomije u svetu.

Carine koje je uveo Vašington na robu iz Kine stupiće na snagu u petak, a Peking je najavio kontramere.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je novinarima da je Kina "potpuno spremna za paket neophodnih mera" da bi sačuvala svoje nacionalne interese.

"Nadamo se da će SAD obezbediti uslove za lojalnu konkurenciju za investicije i operacije kineskih kompanija u SAD i da doprinese uzajamnom poverenju", rekao je kineski zvaničnik.

Među američkim kompanijama koje bi mogle da budu pogođene kontramerama koje je najavila Kina su one koje se bave proizvodnjom soje i viskija, kao i prozvođači automobila kao što su Ford i Tesla, navela je agencija AP.

Tramp je još tokom predizborne kampanje napadao Kinu optužujući je za nefer ;trgovinske prakse poput manipulisanja valutom. On je rekao da će njegova administracija, ako Kina ne promeni ponašanje, uvesti kaznene tarife na kinesku robu. On je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost, posle čega je Ministarstvo trgovine SAD u februaru predložilo uvođenje tarifa ili kvote na uvoz metalnih proizvoda. Kina međutim optužuje SAD za protekcionizam i osudila je ;ponašanje SAD u oblasti trgovine, opisujući ga kao unilateralizam.

Agencija AP je prenela danas i da je Kina ;izdala upozorenje svojim građanima koji putuju u SAD. ;U upozorenju koje su kineske vlasti izdale krajem prošle nedelje, a koje je objavljeno na sajtu kineske ambasade u SAD ukazano je, pored ostalog, na visoke troškove lečenja u toj državi i značaj opreza zbog kriminala i terorističkih napada.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak