Crna Gora: Ko voli 100W, nek požuri u radnju

Mondo 04.07.2018 08:56
Crna Gora: Ko voli 100W, nek požuri u radnju


Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vata (W) i više neće biti dozvoljeno u Crnoj Gori nakon nedelje, 1. jula.Od tada se primenjuje Pravilnik o zahtevima za eko dizajn neusmerenih sijalica za domaćinstva, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su istakli da se Pravilnikom zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 vati i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primene Pravilnika već našle na tržištu.

"Na ovaj način distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do nedelje, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon tog datuma", dodaje se u saopštenju.

Tehnički zahtevi eko dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primenjivaće se po fazama, a stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage od 75 vata i veće neće biti dozvoljeno od 1. januara naredne godine.

Zabrana za sijalice snage od 60 vata važiće od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Iz Ministarstva ekonomije su naveli da je Pravilnik jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU koja sprovodi taj proces od 2012. godine.

Uspostavljanje pravnog okvira kojima se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti proizvoda podržali su Nemačko društvo za međunarodnu saradnju i Evropska banke za obnovu i razvoj

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak