Zeleni vaučeri za najbolje projekte

RTS 04.07.2018 08:36
Zeleni vaučeri za najbolje projekte


Evropska banka za obnovu i razvoj dodelila je najboljim projektima prvu tranšu od 300.000 evra u vidu zelenih vaučera. Radi se o preduzetnicima koji uz pomoć nauke imaju najbolje projekte za energetsku efikasnost i klimatske promene i ekološku zaštitu. 
Velika privreda,  veliki projekti. Za mala preduzeća svi su projekti veliki i dobrodošli, a posebno bespovratna sredstva za najbolje inovativne projekte koji u proseku iznose od po 13.000 evra. Firma "Feplo" u Čačku proizvodi građevinske ploče koje su otporne na vatru i vodu, a ne sadrže kancerogeni lepak.
 
"Naša ploča je totalno ekološka, što znači da u njoj nema nikakvih lepkova, čak šta više, mi sklanjamo tetrapak sa ulice i od njega i od recikliranog terapaka poravimo našu ploču", kaže Vladimir Jakovljević iz firme "Feplo".
 
Znanja u Srbiji ima, ali nauka nikako da se dovoljno poveže sa privredom. Zato su naučnici u projekte uključeni kao mentori. Mirko Komatina je osmislio izmenjivače toplote na kotlovima koji donose velike uštede.
 
"Kotao na bio masu, praktično zahteva tehničku pripremu vode i jedan deo pare se ispušta u atmosferu što znači veliki gubitak. U ovom slučaju mi rešavamo problem. Smanjuje se gubitak vode hemijski pripremljen u atmosferu, a s druge strane smanjuje se potrošnja goriva", kaže Komatina, inače profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu.
 
Nekada su naša velika preduzeća naručivala poslove bez tendera. Sada je situacija takva da državni instituti ne mogu do posla u državnim firmama bez tendera, pa su i mala preduzeća nova šansa.
 
"Ovde je reč o vaučerima koji najbolje odgovaraju na klimatske promene. Dakle, to je zelena ekonomija i trojstvo u kojem male firme dolaze do znanja preko nauke, koju mi finansiramo, i o inovativnim proizvodima koji lakše dolaze do sufinansiranja i tržišta", kaže Šarlot RUE, direktor EBRD-a za Jugoistočnu Evropu.
 
I ekonomija ima svoje trendove. Sada je svetski trend takozvana zelena ekonomija jer osim što je inovativna lakše nalazi put do tržišta uz bolju cenu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak