Ne hodajte kao bezdušni roboti

Novosti 03.07.2018 12:34
Ne hodajte kao bezdušni roboti


Za privatni život veoma je važno pokazivanje osećanja i prilaženje drugima. Ako to ne činimo, delovaćemo hladno, kontrolisano, daleko, nepredvidivo i nestrastvenoZADOVOLjSTVO životom zavisi od mnogo čega, a primarno je uslovljeno ophođenjem prema sopstvenim emocijama. Rađamo se sa već opremljenim osećanjima, ali ako kroz život idemo kao bezdušni roboti zbunjivaćemo ljude oko sebe, kaže bečki psiholog Julija Umek. Da bismo to izbegli, ovaj stručnjak nudi nekoliko rešenja:

* Za privatni život veoma je važno pokazivanje osećanja i prilaženje drugima. Ako to ne činimo, delovaćemo hladno, kontrolisano, daleko, nepredvidivo i nestrastveno. Emotivna bliskost i odnos može da se izgradi samo ako osećanja pokažemo, pričamo o njima i obratimo pažnju na emocije drugih.

* Vrlo je bitno otkrivanje stvarnih želja, jer se pokazalo da koga su kao dete zbog pokazanih emocija grdili i vređali, pokušaće da sakrije svako osećanje, upravo iz straha da ne doživi ponovo iste uvrede. Naći osobu od poverenja i postepeno se oslobađati bolnih iskustava iz detinjstva, takođe je veoma važno, kao i to da se izbegnu krajnosti između sakrivanja osećanja i njihovom nekontrolisanom prepuštanju.

* Ispoljavanje radosti i tuge stvara osećanje bliskosti i poverenja. Deljenje radosti i tuge sa drugima pomaže da stignemo do novih vidika, koji će pomoći da sami sebe bolje razumemo.

* Nije preporučljivo ni ćutanje na poslu, mada je mnogima teško da pokažu osećanja, a pogotovo da o njima i govore. Plaše se da će sebe previše razotkriti, što je apsolutno pogrešno. U komunikaciji sa kolegama važno je naći pravu meru i prave ljude za svaku priču.

* Emocije nikako ne treba sakrivati, jer se može stvoriti osećaj nepoverenja i udaljenosti. Ko želi da deluje autentično mora da prepozna svoje emocije i upravlja njima. Da bi naši društveni odnosi funkcionisali, potrebne su nam informacije o osećanjima druge osobe da bismo mogli da joj priđemo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak