Pešački most i dalje san

Politika 03.07.2018 09:25
Pešački most i dalje san


Ideja je bila da se osim pešačke ćuprije izgrade restorani, sojenice, sportski centar i prateći objektiSvega nekoliko sati bilo je dovoljno inženjerskoj jedinici Vojske Srbije da pontonskim mostom poveže Zemunski kej sa Velikim ratnim ostrvom. Plutajuća ćuprija je postavljena, kupališna sezona zvanično otvorena, plaža će oživeti čim sunce snažnije zasija, a priče o spajanju Zemuna sa jednom od najlepših dunavskih ada „fiksnim” mostom i dalje će biti aktuelne.

Ideja o izmeštanju Starog savskog mosta na mesto gde se od pre neki dan nalazi vojni ponton još nije dobila svoj epilog, jer jednako zainteresovani za premošćavanje reke su i oni koji smatraju da bi Stari most trebalo postaviti između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije.

Zasad je u svakom slučaju rano govoriti o tačnoj lokaciji na koju će biti premeštena ova konstrukcija, budući da čitava operacija neće početi barem još godinu dana, dok ne bude završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi.

I dok ova priča još traje, valja podsetiti da je pre nešto više od pet godina sačinjen idejni urbanistički projekat za izgradnju fiksnog pešačkog mosta koji bi povezivao Zemunski kej i plažu Lido.

„Time bi praktično bio ispunjen višedecenijski san Zemunaca i ostalih zaljubljenika u ostrvo”, rekao je tada za „Politiku” autor projekta Milosav Miša Stamenov, u ono vreme član Veća gradske opštine Zemun.

Glavna uloga u ovom projektu pripadala je pešačkom mostu koji je trebalo da bude dugačak 350, a širok šest metara. Bilo je predviđeno da njegovi nosači butu betonski, konstrukcija metalna, a gazna površina od drveta.

Preko njega bi, naravno, pored turista pešaka, prelazila i specijalizovana dostavna, policijska, vojna, vatrogasna i vozila Hitne pomoći. Troškovi izgradnje trebalo je da iznose između pet i pet i po miliona evra, a bio bi postavljen na istom mestu na kome vojska već godinama instalira ponton.

Pomenuti idejni projekat predviđao je i izgradnju restorana-vidikovca, visine 26 metara, koji bi bio postavljen pred ulazak na most, dok je na samom Velikom ratnom ostrvu zamišljen restoran u obliku velike sojenice, u čijem bi sastavu bilo dvadesetak apartmanskih jedinica, namenjenih turistima, ili ekolozima, biolozima, kao i učesnicima nekih stručnih seminara.

Takođe, bilo je predviđeno da se na ostrvu postavi sportsko-rekreativni centar sa terenima za sportove koji su na ovaj, ili onaj način vezani za vodu, a bili bi tu i takozvani prateći objekti za administraciju, lekarsko osoblje, policiju i vatrogasce, spasilačku službu.

O ovoj ideji danas se međutim gotovo i ne govori, barem ne kao o projektu koji je izvodljiv. Na zadovoljstvo jednog manjeg dela javnosti u koji spadaju vlasnici čamaca i prirodnjaci kojima smeta svaka pomisao na komercijalizaciju ostrva i premošćavanje Dunava. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak