Glavna železnička stanica – narednih dana kao muzej

RTS 03.07.2018 08:23
Glavna železnička stanica – narednih dana kao muzej


Povodom godinu dana rada Vlade Srbije u zgradi Glavne železničke stanice, na kojoj više nema saobraćaja, otvorena je multimedijalna izložba "Nastavljamo da pravimo dobre vesti".Posetioce opet čekaju vozovi, ali kao eksponati – od Titovog "Plavog" – do savremenih vozova na našim prugama.

Takođe, posetioci će moći da vide brze punjače za električne automobile na auto-putu, opremu koju koriste preduzeća u vazdušnom saobraćaju, dronove, čamce i opremu za kontrolu plovidbe u vodnom saobraćaju, kao i simulatore prevrtanja vozila i "pijane naočare". 

Resorno ministarstvo je sumiralo stare projekte, ali i najavilo nove investicije vredne pet milijardi evra.

"Važni su i novi vozovi, bageri, kamioni... Ali najvažniji su ljudi. Zato sam želela da na jednoj ovakvoj nesvakidašnjoj izložbi vidite šta sve radimo i da predstavim ljude koji grade Srbiju. Da vidite putare, železničare, brodare, pilote, stjuardese, građevinare, geometre, kontrolore leta", rekla je potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Nekadašnji šalteri za prodaju karata biće pretvoreni u šaltere za informacije institucija i javnih preduzeća

Podsetila je da je zgrada stare Glavne železničke stanice, koja će biti pretvorena u muzej, izgrađena iste godine kad i pruga Beograd–Niš, davne 1884. godine, čijom izgradnjom se Srbija, kako je rekla, priključivala modernim evropskim državama koje su već imale železnicu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, direktori brojnih domaćih kompanija, kao i predstavnici diplomatskog kora. 

Izložba je otvorena naredna dva dana, od 10 do 22 sata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak