Vaša veza je pred pucanjem ako...

Mondo 02.07.2018 21:23
Vaša veza je pred pucanjem ako...


Kada se brak ili veza završe, to mnogim ljudima deluje iznenada. Međutim, to se ne dešava odjednom, već veza mesecima postepeno "puca", samo vi to možda niste shvatili.Kako da znate da li je to što se među vama dešava "normalno" - jer, svaka veza ima i uspona i padova, ili je razdor među vama ipak ozbiljniji? Evo šta kažu stručnjaci, koji znakovi pokazuju da je vaša veza krenula nizbrdo.

1. Jedva razgovarate

Kada ste zajedno, nema više ćaskanjai smejanja kao nekada, razgovora o tome kako ste proveli dan.

"To je obično prvi znak da su veza ili brak 'klimavi'", kaže Vendi Strgar. "Razgovor o tome šta partneri osećaju ili šta im je potrebno više ne postoje, i zamenjeni su potpuno ispraznim razgovorima". 

Ovde nije reč o onoj prijatnoj tišini - kada uživate zagrljeni sa partnerom u tišini, što se često dešava parovima u dugoj vezi. Reč je o tišini koja je teška, opterećena neizgovorenim rečima i osećanjima.

"Jedan moj klijent čiji je razvod sada u toku kaže da je znao da mora da se razvede kada je shvatio da nakon posla sedi sa ženom na kauču i da bukvalno nemaju šta da kažu jedno drugom", dodaje bračni terapeut Samanta Barns.

2. Ne možete da komunicirate bez sarkazma i prebacivanja

Sa druge strane, ako svaki put kada otvorite usta kažete nešto negativno, to je gotovo jednako loše kao i da ćutite.

"Ukoliko je vaš odnos došao do ove tačke, to znači da ste gotovo izgubili sposbnost da normalno razgovarate. U vezi ste u kojoj je ljubav erodirala, a nijedno od vas to ne govori otvoreno, već kroz indirektne, pasivno-agresivne komentare", kaže Strgar.

Ipak, dobro je što još uvek razgovarate, iako je vaša komunikacija disfunkcionalna. Ali, posmatrajte to kao slamku spasa, znak da vam je potrebna pomoć da spasete vezu koja ide ka raskidu.

"Kada vas partner 'spušta', ismeva pred drugima ili vas ponižava, to je znak ili da prekinete vezu ili da idete na terapiju", kaže terapeut dr Tami Nelson. "Ako vam ni to ne pomogne, vaša veza ili brak je gotovo".

3. Flertujete sa drugim ljudima ili često razmišljate o tome

Čak i ako ne pokazujete svoje interesovanje za kolegu ili nekadašnjeg prijatelja sa povlasticama, ako samo razmišljate o tome, to je znak da vaše fizičke i emocionalne veze nisu ispunjene u vezi.

"Možda mislite da samo gledate, ali tu je kraj poverenju i sigurnosti u vezi, čak i ako se ne dopisujete i ne izlazite ni sa kim", smatra Barns. "Kada je veza klimava, možda gledate nekoga sa strane samo da biste se osećali atraktivno, poželjno ili da biste se osećali vrednijim. Da li izlazite sa prijateljima u tajnosti se nadajući da ćete flertovati sa nekim? Pokušavate li da uspostavite kontakt očima sa seksi muškarcem kojeg ste sreli u prodavnici? Iako je to suptilno i nevino, to je mali znak da u vezi ne dobijate ono što vam je potrebno".

4. Dodirujete se ređe nego ranije

Srećni parovi, bez obzira na to da li su zajedno deset meseci ili deset godina, dodiruju jedno drugo na način koji pokazuje sigurnost i intimnogst. Oni se drže za ruke u bioskopu, šetaju zagrljeni, naslanjaju jedno na drugo dok see... Ukoliko su ovi mali dodiri počeli da vam budu neprijatni, usiljeni ili ih uopšte nema među vama, to je crvena lampica. Naravno, i manja učestalost seksa, ljubljenja i bilo kakvog fizičkog kontakta pokazuju da stvari među vama nisu kao ranije.

"Često povezujemo prekid fizičke intimnosti sa krajem veze", kaže Strgar. "Generalno, to je više kap koja preliva čašu. Jer, u vezi u kojoj više nema intimnosti usled koje bi došlo do seksa, ljudi su previše ranjivi da budu intimni sa otuđenim partnerom. Zato, ako bilo ko od vas dvoje konstantno odbija seks, pokušajte da utvrdite šta se dešava ili prekinite vezu", savetuje ona.

5. Radije biste bili sa prijateljima nego sa partnerom

"Održavanje društvenog života i sopstvenih interesovanja dok ste u vezi je zdravo. Ali, ako vam je uvek draže da izađete sa prijateljima nego da ostanete sa partnerom, to je ozbiljna crvena lampica", kaže Barns. "Ukoliko više ne uživate u vremenu koje provodite sa partnerom ili vam je uzbudljivije da budete sa drugim ljudima, trebalo bi da razmislite o prioritetima i da uložite više u vezu jer će se u suprotnom završiti".

Osim toga, ako izbegavate ili odlažete odgovaranje na partnerove poruke ili pozive. Takođe, ukoliko komunicirate jedino porukama, a ne razgovarate, to takođe može da bude znak da se udaljavate jedno odr drugog.

6. Ispunjavate svoje emocionalne potrebe negde drugde

Primećujete da biste radije razgovarali sa kolegom, prijateljem ili mamom o onome što se dešava u vašem životu, nego sa partnerom? Jedno je ako od drugih tražite podršku za nešto, a sasvim drugo ako neprestano "trčite" kod prijatelja da razgovarate o svojim tajnama, stresovima... To znači da poverenje i emocionalna povezanost koju ste imali sa partnerom više ne postoji, pa je tražite na drugom mestu.

"Emocionalne afere su tipično pukotina na osnovi vaše veze, i simptom su toga da nešto u vezi nije kako treba", kaže Barns.

Ona dodaje da najčešće do takvog prekida povezanosti dolazi zbog toga što emocionalne i fizičke potrebe u vezi već duže vreme nisu ispunjene.

"Moguće je prevazići emocionalnu aferu i nakon toga ojačati vezu, ali to zahteva naporan rad i možda profesionalnu pomoć, posvećenost procesu i učenje novih veština komunikacije".

7. Ne mislite više o vama nego o sebi

Sećate se dana kada ste o svemu odlučivali zajedno i osečali se kao da ste vas dvoje protiv celog sveta? Kada se veze bliže kraju, to osećanje jedinstva je često stvar prošlosti.

"U zdravim vezama razmišljate o onome što je dobro za vas oboje, a ne samo o svojim interesima. Bez obzira što je reč o maloj, gotovo nebitnoj odluci, konsultujete se sa partnerom pre nego što dogovorite planove za vikend. Isto je i kada je reč o većim i važnijim odlukama, poput selidbe i slično. Za opstanak veze ili braka je jako važno da imate 'mi' mentalitet, a ne 'ja' mentalitet".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak