Vučić: Ne žele svi kompromis; Han: Nije Kosovo "sve i svja"

RTV 02.07.2018 15:14
Vučić: Ne žele svi kompromis; Han: Nije Kosovo "sve i svja"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je jasno da nismo u lakoj situaciji kad je reč o Kosovu i Metohiji, i da ne žele svi kompromis, imajući u vidu stavove, koji se iznose, uključujući i neke današnje.Vučić je na pres konferenciji sa komesarom Johanesom Hanom istakao da ćemo mi, uprkos tome, učiniti sve da do kompromisa dođe, i upozorio:

"Ali, nećemo dozvoliti nikome da ponizi ili da sruši Srbiju, bez obzira koliko se nekom činilo da je to moguće", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da se mora pregovarati, da je bolje i deset godina pregovora, nego jedan sat sukoba ili ratova.

Srbija će, istakao je, u regionu uvek biti faktor stabilnosti i mira.

"Možda je za nekog fraza, ali za mene nije, već od najvećeg značaja, da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo ako treba i tri puta dnevno, da bismo sačuvali svaki život", rekao je Vučić.

Upitavši se da li je optimista po pitanju kompromisa ili ne, odgovorio je da nikog ne želi da kritikuje pred zvaničnicima EU, ali da je jasno da ne žele svi kompromis.

"Naš posao je da težimo dogovoru", a Srbiju, kako kaže, "niko neće moći da ponižava ili sruši, ma koliko se to nekome činilo kao moguće".

Komesar Han je rekao da je svima poznato da je Kosovo "otvoreno pitanje", ali da nije i "sve i svja" da bi Srbija napredovala na evropskom putu.

"Ima još mnogo drugih pitanja", rekao je Han.

Vučić: Očekujem značajan napredak do sledećeg izveštaja EU

Vučić je izjavio da će sredstava iz pretpristupne pomoći EU za Srbiju biti korišćena za podršku procesu pristupanja naše zemlje Uniji.

Vučić je čestitao na potpisivanju sporazuma o sprovođenju akcionog IPA programa, ocenivši da je to od velikog značaja za našu zemlju.

Dodao je da se radi o iznosu od 41 miliona evra, a da je ukupna vrednost pretpristupne pomoći 138 miliona evra.

"Ona će u narednom periodu biti uvećana a naše je da koristimo pogodnosti koje imamo kao zemlja-kandidat.

"Ono što je najvažnije jeste da je način korišćenja sredstava - za obnovu škola, bolnica i saniranje posledica poplava, učinio da bude vidljivija činjenica da je EU najveći donator u Srbiji", primetio je predsednik Srbije.

Zahvalio se Hanu na posvećenom poslu i racionalnom pristupu rešavanju problema u regionu, kao i problemima koji se tiču Srbije.

"Što se tiče ekonomije, Srbija nema problema. Naravno da smo siromašna zemlja, ali to polako menjamo, rast je - sada to zvanično saopštavamo - najveći u regionu i iznosi 4,6 odsto za prvih pet meseci", kaže Vučić, dodajući da tako nešto nisu predvideli ni MMF ni SB.

Cilj je, kako je rekao, da se do kraja godine održimo na nivou između 3,8 i 4,1 odsto.

"To bi bio veliki uspeh", dodao je Vučić.

Podsetio je i da Srbija treću godinu zaredom ostvaruje suficit a da će nivo javnog duga do kraja godine biti manji od 50 odsto BDP, a bio je 79 odsto kada je on preuzeo funkciju premijera.

"Pokazali smo kako kasa može da se na domaćinski način može i puniti i prazniti, da se pružimo koliko možemo, ne mnogo više od toga", kaže predsednik Srbije.

Konstatovao je da trgovinska razmena sa EU raste iz godine u godinu i da sve više kompanija iz EU ulaže u Srbiju.

Sa Hanom je razgovarao, kako kaže, i o drugim pitanjima od izuzetnog značaja - odnosima sa Prištinom, situaciji u regionu i stvarima koje moramo da popravimo u oblasti vladavine prava.

"Saglasan sam sa onim što je govorio Han i nadam se da ćemo postići značajan napredak do sledećeg Izveštaja EU", rekao je on.

Kako je rekao, sa Hanom je razgovarao o stanju u Evropi i svetu i primetio da nije baš sve uvek idealno, ali da Srbija, kao mala zemlja, mora da pronađe svoje mesto pod suncem.

"Moramo da budemo odgovorni, ozbiljni, posvećeni u rešavanju naših problema. Uveren sam da ćemo uz podršku EU, prijatelja kakav je Johanes Han, umeti da pronađemo najbolji izlaz i najbolji put za Srbiju", rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbiji mesto u Evropi, ali da predstoji još posla i mnogo truda.

"Jasno je, naravno, ukoliko budemo mogli da rešimo pitanje Kosova, i kada sve to budemo rešili, nadam se da ćemo biti blizu Evrope", podvukao je, ali i dodao da ne želi da obećava građanima ono što ne zavisi samo od Srbije.

Sve što radimo, ponovio je, ne radimo zbog EU, već zbog sebe i sopstvenog napretka, jer sve mere, kao što su nas dovele do boljih ekonomskih rezultata, treba da nas dovedu i do većeg poverenja u pravni sistem,.

"A, onda, kada više ne zavisi sve od nas, lakše ćemo da progutamo neke stvari, a pod tim mislim da li će nas brže ili sporije prihvati u EU", rekao je Vučić.

Dodao je da veruje Nemačkoj i drugim zemljama Unije, da će prevazići njihove probleme i da će ono što se na sastancima govorilo o bržoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana i ostvariti.

Joksimović i Fabrici potpisali finansijski sporazum

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici potpisali su danas sporazum za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. u vrednosti od 41.177.139 evra, a potpisivanju je prisustvovali su Aleksandar Vučić i Johanes Han.

Evropska komisija je ranije najavila da će pretpristupna pomoć za Srbiju biti povećana u narednom periodu, a ukupna vrednost IPA za Srbiju za 2017. iznosi 138 miliona evra.

Han se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, u okviru koje održava i sastanke posvećene nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbija.

Međuvladina konferencija održana je 25. juna u Luksemburgu, kada je Srbija otvorila dva nova poglavlja.

Han: Od vladavine prava zavisi brzina pristupa

Johanes Han istakao je posle potpisivanja sporazuma za sprovođenje Akcionog IPA programa za Srbiju, da je očigledno da napredak u vladavini prava odlučuje o brzini pristupanja Srbije Uniji.

On je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao potpisivanju sporazuma u vrednosti od 41,2 miliona evra, objašnjavajući da će kroz ovaj program EU podržati reformu vladavine prava i osnaživanja srpske države uprave.

Han je istakao da EU podržava Srbiju u sprovođenju reformi koje treba da vode do efikasnijeg deljenja pravde.

"EU će podržati osnovne institucije pravosuđa u Srbiji, Ministarstvo pravde, sudstvo, državnog tužioca kako bi rad pravosudnih organa bio efikasniji i transparentniji", rekao je on.

Han je potvrdio da je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o Kosovu, ukazujući da će se ovaj put uzdržati od bilo kakvog komentarisanja te teme, i naglasio da postoji mnogo elemenata koji su ključni na evropskom putu Srbije.

Istakao je da se sve radi u interesu građana, a ne kako bi se zadovoljili neki evropski zvaničnici, te da reforme doprinose boljem kvalitetu života, ekonomskim perspektivama.

Han je podvukao da je vladavina prava ključna i u privlačenju investitora, jer kvalitet pravosuđa utiče na odluku ulagača da negde investiraju.

"Dobre ekonomske performanse, koje su iznad evropskog proseka, su deo evropske perspektive koja utiče pozitivno na privlačenju investitora, koji zauzvrat stvaraju nova rada mesta i perspektive. S tim u vezi je važan kvalitet pravosuđa, jer to suštinski utiče na život svih ljudi", objasnio je on.

Prema njegovim rečima kvalitet rada sudova, navodeći posebno i apelacioni, mora da se poboljša.

Najavio je da će na temu vladavine prava razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić, dodajući da će se osvrnuti i na amandmane na Ustav, kao i okruženje u Srbiji u kojem je u potpunosti moguće upražnjavanje slobode izražavanja.

Pozdravio je početak rada na strategiji za medije, ocenjujući da je to korak u pravom smeru, kojim treba ići.

Izrazio je nadu da će se pozitivni zamah, koji postoji, zadržati.

"Ovih 41,2 miliona evra nije mnogo, to je mali deo velike finansijske pomoći EU, koju ona daje iz opravdanih razloga. To je odraz našeg snažnog opredeljenja da u punoj meri podržavamo Srbiju u procesima evropskih integracija. Prosečna finansijska pomoć Srbiji godišnje je oko 200 miliona evra", rekao je on dodajući da je do sada EU dala preko dve milijardi evra nepovratne pomoći.

Takođe je podsetio da dve trećine trgovinske razmene Srbije otpada na EU, te da srpski izvoz u Uniju stalno raste.

Isto tako je rekao da evropski investitori čine 80 odsto stranih ulagača u Srbiji i da su samo prošle godine investirali oko milijardu evra.

"Sve te investicije stvaraju nova radna mesta, poboljšavaju stanje u Srbiji. Budite uvereni da smo opredeljeni daljem razvoju Srbije, procesu pridruživanja. Taj proces zahteva podršku celog društva", zaključio je Han.

Na kraju on je političarima i građanima u Srbiji poželeo toplo leto posle kišovitog početka, rekavši da svi zaslužuju malo odmora, jer se na jesen nastavlja sa napornim radom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak