Džaba Haradinaj zove u pomoć SAD

Novosti 02.07.2018 07:26
Džaba Haradinaj zove u pomoć SAD


Srpski zvaničnici povodom zahteva prištinskih čelnika za uključivanje Amerike u dijalog. Dačić: Ne mogu da se uvode "novi igrači", pritisak neće ubrzati kompromis. Beograd ima snažnu podršku RusijePOTPUNO su nerazumni zahtevi da se sada u dijalog uvode novi igrači samo da bi Priština ojačala svoje pozicije. SAD su i sada i te kako dobro obaveštene i indirektno uključene u ceo proces - kaže za "Novosti" šef diplomatije Ivica Dačić, komentarišući poziv Ramuša Haradinaja da se Amerika uključi u dijalog oko KiM.

Predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj izjavio je da jedino uključivanje Amerikanaca može doneti rezultat u dijalogu Beograda i Prištine. On je kazao i da je skeptičan da će doći do rezultata jer su u njemu "isti akteri tokom pet godina".

Haradinaj je, u poslednje vreme, u više navrata pozivao Vašington da se uključi i ubrza proces dogovora između Beograda i Prištine. Takođe, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot rekao je, pre nekoliko dana, da "njegova zemlja vidi ovu godinu kao ključnu" za rešavanje problema KiM.

Ministar Dačić, međutim, kaže da bilo kakvo oročavanje niti pritisak neće ubrzati niti će dovesti do neophodnog kompromisa, osim ako se ne pritisne Priština da ispuni dogovore, pre svega o ZSO. On ističe i da je, i prilikom nedavne posete Moskvi i susreta sa Sergejom Lavrovom dobio uveravanja da Rusija ostaje čvrsto uz naše pozicije oko očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- To znači i spremnost da se uključe u dijalog ako treba - kaže Dačić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenjuje da Priština u pregovorima želi da dobije sve, a da ne da ništa, i da zbog toga želi da privuče što više jakih zemalja na svoju stranu:

- Ali Srbija više nije zemlja gubitničke politike - rekao je Vulin za RTS. - Učestalo pozivanje Haradinaja da se u pregovore uključe i SAD pokazuje da se nalazi u ćorsokaku.

Vulin smatra da je postizanje kompromisa još daleko i da će to biti veoma teško.

Predsednik odbora za KiM Milovan Drecun ističe da je stav SAD jasan - oni su priznali nezavisnost Kosova, ali poručuju da sada neće da nameću rešenje, nego da podrže dogovor Beograda i Prištine:

- To što Haradinaj poziva Vašington da se uključi u dijalog više je namenjeno za unutrašnjopolitičke prilike, jer želi da oslabi pregovaračku poziciju Hašima Tačija - kaže Drecun. Jasno je, ipak, da, kad se bude razgovaralo o konačnom statusu, to neće moći da prođe bez velikih sila pre svega SAD i Rusije. Ako Haradinaj traži da se uključe SAD, onda zahteva da se razgovara o konačnom statusu.

On naglašava da je Beograd sada u situaciji da može da blokira Prištinu u međunarodnim organizacijama, a ima i snažnu podršku Rusije, čiji je stav da neće podržati ništa što je na štetu Srbije.

Poslednja runda pregovora Beograda i Prištine na najvišem nivou održana je pre nedelju dana u Briselu. Od tada se govori o intenziviranju dijaloga i češćim sastancima. Predstavnici Prištine, u nekoliko navrata, isticali su da očekuju kraj dijaloga u martu naredne godine, ali naši zvaničnici insistiraju da je važno postići kompromis, bez obzira na bilo kakve rokove.

UNUTRAŠNjA BORBA

POLITIČKI analitičar Dragomir Anđelković kaže da za Srbiju nije problematično uključivanje SAD u dijalog, ali da bi u tom slučaju bilo logično da se u posredničkoj ulozi pojavi i Ruska Federacija. On, međutim, smatra da su pozivi Haradinaja upućeni Vašingtonu, motivisani pre svega njegovim nastojanjem da se bolje pozicionira u odnosi na Hašima Tačija:

- Haradinaj važi za američkog favorita i zato smatra da bi njihov veći angažman išao njemu u prilog, dok se Tači više oslanja na zemlje EU.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak