Koliko će nas koštati prinudna uprava u zgradama

Mondo 02.07.2018 06:53
Koliko će nas koštati prinudna uprava u zgradama


Odbornici Skupštine grada razmatraće na sutrašnjoj sednici odluku o tome koliko će stanari, koji nisu izabrali upravnika zgrada, ubuduće plaćati profesionalne upravnike. Predlog od 240 do 340 dinara, a na to ide i cena održavanja.Predsednik gradskog parlamenta, Nikola Nikodijević, za Tanjug je pojasnio da će naknada za prinudno postavljenog profesionalnog upravnika, po stanu, zavisiti od veličine zgrade, jer što je veći broj stanova, teže je donositi odluke, pa će i cena biti veća.

Tako je predlogom odluke predviđeno da za stan i poslovni prostor zgrade do osam stanova, naknada po stanu bude 240,57 dinara mesečno, za zgrade koje imaju od osam do 30 stanova - 288,68 dinara, a u zgradama sa više od 30 stanova naknada bi trebalo da bude 336,80 dinara mesečno.

Istom odlukom regulisaće se i visina minimalnog izdvajanja za tekuće i investiciono održavanje zgrada, koje je obavezno za sva domaćinstva i firme, bez obzira da li zgrade imaju "svoju" ili prinudnu upravu.

Nikodijević ističe da su te naknade u Beogradu najmanje u regionu.

"Ima zgrada sa liftom i onih bez njih, što pravi razliku u ceni", dodao je Nikodijević.

Tako će, prema odluci, minimalna visina troškova za tekuće održavanje mesečno u zgradi bez lifta iznositi 360,85 dinara, a u zgradi sa liftom 469,11 dinara.

Na cenu investicionog održavanja utiče više parametara, a ona se plaća po kvadratu.

Najvažniji uslov je starost zgrade - srazmerno starosti zgrade neophodno je više ulagati za investiciono održavanje, pa je predviđeno da bude to od tri do osam dinara po kvadratu, pojasnio je Nikodijević

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak