Karlove Vari – Oaza filmske kulture

Politika 01.07.2018 12:33
Karlove Vari – Oaza filmske kulture


Svake godine svečano otvaranje ovog međunarodnog filmskog festivala postaje događaj za sebe, pravi umetnički čin o kojem se posle dugo priča. Ovog puta originalni baletsko-akrobatsko-filmski performans u Velikoj festivalskoj dvorani bio je u znaku i bojama sportskog sokolskog pokreta, čija se godišnjica obeležava zajedno sa stogodišnjicom od završetka Velikog rata i osnivanja samostalne države Čehoslovačke. Uzbudljiv i dinamičan scenski događaj, praznik za oči i znak da je započeo 53. Karlove Vari filmski festival.

***

Slavni češki pozorišni i filmski glumac Jirži Bartoška, dugogodišnji predsednik i zaštitno lice festivala, sa scene je prema tradiciji najavio sve takmičarske programe i onaj glavni u kojem je ove godine 12, uglavnom debitantskih filmova, a među članovima žirija je i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. Bartoška je u prepunoj dvorani zajedno s publikom podelio i dirljive trenutke sećanja na nedavno preminulog rediteljskog filmskog maga i dvostrukog oskarovca Miloša Formana.

Dobar deo samog svečanog otvaranja protekao je upravo kao omaž Janu Tomašu Formanu – svetski znanom Milošu Formanu, jednom od najboljih filmskih reditelja svih vremena, autoru vanvremenskih filmova: „Crni Petar”, „Ljubavi jedne plavuše”, „Svlačenje”, „Let iznad kukavičjeg gnezda” (pet Oskara), „Kosa”, „Regtajm” „Amadeus” (osam Oskara), „Valmont”, „Narod protiv Larija Flinta”, „Čovek na mesecu”... Kao omaž umetniku koji je zadužio svetsku kinematografiju i sam Holivud, u kojem je hrabro uspevao da ostane svoj.

U Formanovu čast i večno sećanje na njega 53. Karlove Vari filmski festival otvoren je njegovim češkim filmom, nezaboravnim malim remek-delom „Ljubavi jedne plavuše” iz 1965. godine. Gledaoci su ponovo s radošću mogli da uživaju uz ovu crno-belu, gorko-slatku komediju o praškoj avanturi devojke Andule, pristigloj iz provincije, o međugeneracijskom sukobu i umornom radničkom životu. U filmu koji je u svoje vreme bio jedan od prvih na Istoku, u kojem su se videle i golišave scene. U filmu koji se smatra jednim od najznačajnijih dela filmskog pokreta poznatog kao češki novi talas i koji je trajno ostao na listi od 100 najboljih svetskih filmova...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak