Nikad ne zaboravljaju ugrožene

Vesti 29.06.2018 22:33
Nikad ne zaboravljaju ugrožene


Kanadsko-srpsko dobročinstvo "Jovan Dučić" iz Toronta već decenijama dostojno reprezentuje srpsku kulturnu baštinu u ovom delu Kanade, a proteklih nedelja u sali SKUD-a Oplenac u Misisagi održali su i, podsećanja radi, jubilarno, 20. Dučićevo književno veče. Skup, kome je prisustvovalo oko 300 gostiju, među kojima i Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu, blagoslovio je protojerej stavrofor Prvoslav Purić, sveštenik u crkvi "Svih srpskih svetitelja" u Misisagi.Međutim to nije sve. Upravo tokom te večeri, prikupljana je pomoć i za ugrožene zemljake u otadžbini, baš kao i prethodne godine. Inicijator ove akcije bio je 48-godišnji anonimni Mostarac, zajedno sa bratom, iz Toronta, koji živi u tuđini više od dve decenije, pripremivši ukusnu posnu večeru za goste rodom iz Hercegovine, kao i njihovih prijatelja.

Stopama humanosti krenuli su i najmlađi učesnici jednog od najvećih skupova Srba, koji su prodavali večeru za poneti iz koje se širio miris jela rodne grude.

Ubrzo je prikupljeno ukupno 1.700 dolara. Od tog novca odlučeno je da za 1.200 dolara, dar anonimne braće iz Mostara, bude kupljena i šesta krava nekoj od ugroženih porodica u otadžbini, tačnije porodici sa Kosmeta.

Preostalih 500 dolara koje su prikupili najmlađi: Jelena Rogan, Ana Dabić, Stefan i Aleksa Tubić, odlučeno je da odu na dve adrese. Tačnije, da 300 dolara bude uručeno sestrama Anđeli, Jovani i Neveni Anđelić iz Trebinja, koje su ostale bez roditelja u saobraćajnoj nesreći, a drugi dar Jeleni Milošević iz Bratunca, koja se leči od maligne bolesti.

- Zahvaljujem se Srpskom dobročinstvu "Jovan Dučić" iz Toronta, koje je omogućilo ovu akciju i ljudima koji su učestvovali u njoj. Od ideje do realizacije bio je mali korak, uz dobru volju. Nije bilo ni teško okupiti decu, jer je ovo za njih već peti put kako učestvuju i dobro znaju šta je cilj. Kao i proteklih godina, bilo mi je izuzetno zadovoljstvo gledati ih kako su savladali najvažniju životnu lekciju o plemenitosti i humanosti. Verujem da će svojim primerom pokazati i drugima da ne smemo u dobrom zaboraviti na one koji su u nevolji. U svoje ime i u ime ove dece mogu obećati da ćemo i dalje nastaviti ovu humanu misiju i slati novčane priloge za ugrožene zemljake u otadžbini - kratko nam je poručio ovaj skromni donator, koji je uvek prisutan na velikim skupovima, ali ne samo kao gost već kao čovek koji svojim kulinarskim umećem razgaljuje dušu svojih zemljaka.

I on je jedan od onih ljudi čija nostalgija za zavičajem tinja ceo život, jer iako su rasuti po svetu, teško da je neko više vezan za rodnu grudu od Hercegovaca. To najbolje dokazuje i to što samo oni mogu da okupe više od 300 gostiju na susretima pesnika, koliko ih se nedavno okupilo u Misisagi. Donacija je već stigla u Beograd i zahvaljujući plemenitom gestu Turističke agencije 747 i gospodina Mihajla Milićevića bez provizije je prosleđena do Srbije. 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak