U raljama stomačnog virusa: Kako se spasti?

Vesti 29.06.2018 22:14
U raljama stomačnog virusa: Kako se spasti?


Ako imate dijareju, neprijatan bol u stomaku i povišenu temperaturu najčešća dijagnoza je stomačni virus.Ova boljka podmuklo hara tokom čitave godine. Napada i staro i mlado i preko noći može da zatvori čoveka u četiri zida. Osoba može da se oseća savršeno u jednom trenutku, a već sutradan ujutru da ga more bolove u trbuhu, ima nagon za povraćanjem i ne može da ustane sa WC šolje.

Najgore od svega je što za stomačni virus ne postoji lek, on mora da se "pregura" sam od sebe, a jedino što može da se uradi je da se ublaže njegovi simptomi.

Bolesnicima su u tim trenucima najmanje na pameti hrana i voda jer imaju konstantnu mučninu, ali lekari ističu da je veoma važno da se čovek dovoljno hidrira i unosi u organizam preko potrebne minerale i elektrolite, koji se u ovom stanju gube.

Ukoliko je mučnina izražena toliko da ispijanje vode tera na povraćanje, preporučuje se uzimanje specijalnih slano-slatkih rastvora i to po kašiku ili dve.

Upotreba probiotika u obliku pilula je neminovna. Oni su bogati dobrim bakterijama koji će vratiti narušenoj flori creva prirodni balans i tako zaustaviti dijareju. Doktori ukazuju da je kod ovog stanje neophodno da se nekoliko dana drži dijeta. Prepečen hleb, supe iz kesice, bareni krompir i piletina, čaj i posni keks su tada na meniju. 

Vrste stomačnih virusa

* Norovirus (najčešći virus)
* Adenovirus (veoma zarazan)
* Astrovirus (najbezbolnija grupa)

Banana kao spas

Poznato je da voće može da pogorša dijareju. Mnogi misle da su im činije sa ovim poslasticama zabranjene ako boluju od stomačnog virusa. Ipak, banane i pečene jabuke su voće koje može da pomogne u ozdravljenju. Ne samo da pružaju spas jer stežu stolicu, već organizmu nadoknađuju izgubljene vitamine i minerale.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak