10 sati pregovora: Dogovor EU o migrantima postignut tek pred zoru

Politika 29.06.2018 11:59
10 sati pregovora: Dogovor EU o migrantima postignut tek pred zoru


Lideri Evropske unije su posle skoro 10 sati haotičnih pregovora na samitu u Briselu, pred zoru postigli dogovor o migraciji, osetljivom pitanju koje je ugrožavalo EU i zonu slobodnog kretanja u njoj, ali i vladu nemačke kancelarke Angele Merkel, prenosi Rojters.„Lideri 28 država članica EU dogovorili su se oko zaključaka (samita), uključujući i pitanje migracije”, objavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je predsedavao pregovorima.

Italija je prethodno sinoć blokirala bilo kakav dogovor na samitu, koji se takođe između ostalog bavio i pitanjima trgovine i bezbednosti, ukoliko ostale zemlje EU ne prihvate zahteve Rima koji se tiču migracije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je dobar znak to što su lideri EU bili u stanju da dogovore zajednički jezik o migraciji na samitu, ali je dodala da izmađu država članica i dalej postoje duboke podele.

„Sve u svemu, nakon intenzivnih razgovora o temi koja predstavlja najveći izazov za Evropsku uniju, a to je migracija, dobar je signal to što smo se dogovorili oko zajedničkog teksta. I dalje imamo puno posla kako bismo premostili različite poglede”, poručila je Merkelova.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je kazao da je teško izvojevani dogovor o migraciji koji su lideri EU postigli o migraciji pokazao da je „evropska saradnja” prevladala nacionalne interese.

„Naon više od devet sati razgovora, dogovor je postignut. Danas je pobedila evropska saradnja. Evropa će morati da živi sa migrantskim pritiscima dugo vremena. Moramo da uspemo u tome da se suprotstavimo izazovu, istovremeno ostajući verni našim vrednostima”, kazao je Makron nakon ovih razgovora.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da je zadovoljan dogovorom i dodao da će Rim kasnije doneti odluku da li će u Italiji biti uspostavljeni centri za migrante „Zadovoljni smo. Bili su to dugi pregovori, ali danas Italija više nije sama”, naveo je Konte.

On je pomenuo da se među elementima dogovora nalazi mogućnost uspostavljanja migrantskih centara u zemljama EU kako bi se odlučilo o zahtevima za azil, ali je naglasio da Italija nije još odlučila da li će takav centar imati na svojoj teritoriji.

„To je odluka koju ćemo doneti zajedno u vladi. Niko nas ne tera na to”, izjavio je Konte, kojem je ovo bio prvi samit EU kojem je prisustvovao.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak