Vlada odobrila Audiju testiranje letećih automobila

Press 27.06.2018 17:57
Vlada odobrila Audiju testiranje letećih automobila


Nemačka vlada odobrila je Audiju i Aibrusu testiranje prototipa letećeg taksi automobila u vazdušnom prostoru u Ingolštatu.Dve kompanije su već predstavile svoj zajednički koncept letećeg taksija "Pop.Up Next" sa dva sedišta koji koristi pogonski sistem pomoću potiskivanja poput dronova. 

Ukoliko testovi budu uspešni, leteći taksi bi mogao da reši problem zakrčenja nemačkih puteva i otključaju novu granu visokotehnološke industrije. 

"Leteći taksi više nije vizija, mogu nas odvesti u novu dimenziju kretanja. To je ogromna prilika za kompanije i mlade startapove koji već razvijaju ovu tehnologiju, vrlo konkretno i uspešno", rekao je ministar saobraćaja u vladi Nemačke Andreas Šojer.

Vlada odobrila Audiju testiranje letećih automobila

Koncept "Pop.Up Next" pokreću četiri velika modula sa po osam propelera, a svaku elisu pokreće elektromotor od 20 kW (27 KS) koje napaja baterija od 70 kWh. 

Ukupno, četiri modula zajedno imaju 160 kW (117 KS) što omogućava brzinu od 120 km/h. Maksimalni domet je 50 kilometara, posle čeka je potrebno sletanje i punjenje baterije za 15 minuta. 

Vlada odobrila Audiju testiranje letećih automobila

Naravno, Audi nije jedini proizvođač automobila koji ulaže u ovaj vid tehnologije. Daimler je već udružio snage sa nemačkim startapom Inter Crop koji je izgradio električni helikopter nalik na dron pod nazivom "Velocopter". 

U međuvremenu, u novembru je Volvov vlasnik kineska kompanija Geely kupila američku firmu Terrafugia, koja razvija leteći automobil.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak