Dačić: Pitanje Kosova nije gotova stvar; Pacoli: Neko ovde laže...

Novosti 25.06.2018 17:22
Dačić: Pitanje Kosova nije gotova stvar; Pacoli: Neko ovde laže...


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je kompromis neohodan, kako bi došlo do trajnog rešanja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine”Ukoliko ne dođe do trajnog rešenja izgubiće svi. Prepreka za trajno rešenje jeste stav Prištine koja ne želi kompromis”, poručio je Dačić.

On je rekao da Beograd u Briselu brani nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

Ministar Ivica Dačić, koji se nalazi u delegaciji Beograda na satanku u Briselu, ocenjuje da se vode teški razgovori i da su pozicije i dalje značajno udaljene.

On je naglasio da obe delegacije razumeju važnost nastavka dijaloga, kao i da očekuje da i Priština shvati da je neophodno da se hladne glave razmišlja o pronalaženju trajnog rešanja, koje bi pomoglo postizanju pomirenja, regionalnog mira i stabilnosti, ekonomskog razvoja i napretka u procesu evrointegracija.

”Srbija ostaje pri stavu koji je zastupala od početka, a to je da želimo nastavak dijaloga, trajno rešenje koje je zasnovano na kompromisu. Način dolaska do kompromisa je svakako teži kada neka strana ultimativno insistira na svojim stavovima. Očekujemo da Prištinska strana razume da pitanje Kosova nije rešena stvar”, ocenio je Dačić.

On je ukazao da su se promenile međunarodne okolnosti i shvatanje kosovskog problema širom sveta.

Pročitajte još - Počeo trojni sastanak Vučića, Tačija i Federike Mogerini; Dačić: Razgovori su teški


Dačić je ocenio da Priština postupa loše, jer ne stvara pripremu za kompromis i poručuje do kog damtuma će se razgovarati, kao što je to Tači ranije danas uradio, "prognozirajući" da će dogovor biti gotov do kraja marta iduće godine.

”Ukoliko želimo kompromis, mi smo spremni. Ukoliko neko insistira da Srbija prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, onda ne treba ni da gubimo vreme oko svega toga” ,poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rešenje mora da bude prihvaljivo za sve u dijalogu i ono ne može da se zasniva na priznanju Kosova od strene Srbije.

”Šta če vam onda Srbija, ako ste sve rešili? Samo ne znam gde će se Priština onda učlaniti, u koju međunarodnu organizaciju, kada više nema dovoljno glasova i kako će da napreduje u EU inetgracijma kada pet članica EU ne priznaju Kosovo”, kaže Dačić.

Dačić je ponovio da se Beograd u Briselu zalaže prvenstveno za nacionalne interese zemlje i da pri tome neće pristati ni na kakav ultimatum.

”Mi nismo u poziciji da imamo sve, pa ćemo nešto da izgubimo. Mi smo u poziciji da nemamo ništa i da gledamo da li ćemo nešto uspeti da spasimo i postignemo bolji rezultat. Ono što Srbija neće uraditi, jeste da neće pristati na bilo kakav ultimatum”, kaže Dačić.

On je podsetio da su neke od stranaka, koje danas govore da vladajuća većina ne vodi računa o nacionalnim interesima, bile na vlasti kada je Priština proglasila nezavisnost i da je reakcija bila paljenje ambasada i nesvrsishodno i štetno po zemlju traženje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

”Reč je o folirantima i politikantima koji ne vide šta je ovde naš državni interes”, kaže Dačić.

Ivica Dačić je poručio i da je zadovoljan aktivnostima na povlačenju međunarodnih priznanja Kosova i da će sa njima i nastaviti

Na suprotne tvrdnje ministra spoljnih poslova tzv, Kosova Bedžeta Pacolija i amreičkog kongresmena Engela, Dačić odgovara da je važno znati činjenice:

”Što su se toliko uplašili ako imaju toliko veliki broj zemaja koje ih priznaju? Evo, dajte mi taj spisak, i zaokružiću koje sve zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ja vam obećavam i garantujem da će bez kompromisa biti štete za Kosovo, jer će biti sve manje zemalja koje priznaju Kosovo”, kaže Dačić.

On je najavio da će se posle sastanka u Briselu medijima obratiti predsednik Aleksandar Vučić.

PACOLI: NEKO OVDE LAŽE I IZMIŠLjA...

Ministar spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžet Pacoli reagovao je u Briselu, gde boravi sa delegacijom Prištine u nastavku dijaloga, na izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića o povlačenju priznanja Kosova, tvrdeći da to nije tačno.

"Neko ovde laže i izmišlja", rekao je Pacoli novinarima.

On je rekao da nijedna od četiri zemlje, koje je Dačić naveo u poslednje vreme, nije povukla priznanje.

Pacoli kaže da tako ni Liberija, jedna od njih, nije povukla priznanje, i tvrdi da je ministar iz Burundija, koji je najavio povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, "razrešen dužnosti iste noći".

"Gvinea Biseao nedavno je akreditovala nerezidentnog kosovskog ambasadora", kaže Pacoli.

On tvrdi i da će u narednom periodu još 10-ak zemalja priznati Kosovo.

Pacoli je u izjavi tokom dijaloga u Briselu na neki način demantovao i predsednika samoproklamovanog predsednika Hašima Tačija, koji je, dolazeći na sastanak sa Vučićem, poručio da je u pitanju početak poslednje faze dijaloga.

"Ovo je početak faze razmatranja stavova", rekao je Pacoli.

Tek slede, dodao je, konkretni razgovori o pojedinačnim elementima sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak