Srbija i dalje "čeka u redu" za ukidanje naplate rominga

N1info 25.06.2018 09:56
Srbija i dalje "čeka u redu" za ukidanje naplate rominga


Dok građane Evropske unije još od sredine prošle godine, razgovori preko granice koštaju isto koliko i oni u domaćem saobraćaju, Srbija i zemlje u regionu i dalje čekaju u redu da roming i za njih postane prošlost...Iako su zvaničnici najavljivali da bi do toga moglo da dođe na nedavno održanom Samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji, za Srbiju je jedino dogovoreno "pojeftinjenje" usluga. Stoga je pitanje: mogu li građani da se nadaju ukidanju skupih roming tarifa u narednih nekoliko godina?

Iako se Samit u Sofiji u medijima nazivao "Dan D" za telekomunikacije u regionu, odnosno kao dan kada će naplata rominga za zemlje Zapadnog Balkana biti ukinuta - najavljeno nije i ostvareno.

Za zemlje u regionu, roming ostaje na snazi. Dogovor je jedino postignut oko pojeftinjenja skupih impulsa. Iz Ministarstva telekomunikacija kažu da bi novi samit u Londonu, koji se očekuje u julu, mogao da donese bolje vesti. 

"Nadamo se da nećemo morati da čekamo još nekoliko godina i verujemo da ćemo možda već ove godine u julu na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, možda imati već potpisan taj Sporazum o snižavanju cena rominga na teritoriji zemalja Zapadnog Balkana - što bi praktično bio prvi korak i uvođenje u ukidanje rominga i sa članicama zemljama Evropske unije, koje bi moglo doći u najboljem slučaju ili u najboljem scenariju u narednih godinu dana od potpisivanja Sporazuma u Londonu", kaže državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić.

Iz kompanije Vip mobile, koja je jedan od tri mobilna operatera na tržištu Srbije, za N1 navode da je ukidanje roming troškova dugotrajan i komplikovan proces, koji je - kažu - pre svega, regulatorne prirode i najviše zavisi od međudržavnih dogovora.

I u Evropskoj unije je proces - dodaju - trajao 10 godina, stoga smatraju da ni u Srbiji neće ići tako brzo...

"Mi nemamo konkretne informacije od naših zvaničnih institucija u kojoj su fazi ovi pregovori kada govorimo o roming cenama za korisnike u Srbiji, ali znajući kako proces funkcioniše, smatramo da su u pitanju godine, pre nego meseci. EU roming regulativa važi za operatere i korisnike koji su u EU. Nama operaterima van EU inostrani roming partneri naplaćuju drugačije, po pravilu visoke cene, za mogućnost da naši korisnici koriste njihove mreže u romingu. Da bi došlo do ukidanja rominga sa zemljama EU, neophodno je da prvo dođe do sniženja cena na veleprodajnom nivou", kažu iz kompanije Vip mobile.

I dok se to pitanje rešava, operateri se utrkuju ko će napraviti bolju ponudu za svoje korisnike...

Tri kompanije koje dele tržište telekomunikacija u Srbiji - Telenor, MTS i Vip mobile, korisnicima svoje usluge uglavnom predstavljaju kao "najpovoljnije". U standardnom roming tarifniku, recimo, minut odlaznog poziva se naplaćuje od 80 do 159 dinara, u zavisnosti od operatera i u od zemlje u kojoj boravite. SMS poruka u romingu košta od 9 do 50 dinara. Ali, svaki od operatera, nudi i pakete sa posebnim pogodnostima, u zavisnosti od evropske destinacije koju korisnik posećuje.

Za građane Evropske unije roming je ukinut u junu 2017. godine. Taj potez je Evropska komisija uvrstila među najveće uspehe EU. Kada će se takvom uspehu pridružiti i Srbija? Prema najavama i u najboljem slučaju: za godinu dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak