Trojni sastanak Vučića, Tačija i Federike Mogerini

N1info 24.06.2018 18:56
Trojni sastanak Vučića, Tačija i Federike Mogerini


Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sastala se u Briselu odvojeno, a zatim i zajedno, s predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem. Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa"Teški razgovori, naše pozicije su i dalje značajno udaljene", izjavio je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a prenosi RTS.

Stav je Evropske unije da Priština neodložno mora krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali će na pregovaračkom stolu delegacija Beograda i Prištine biti takođe "sprovođenje svih dogovora" u Briselskom sporazumu, uključujući energetiku i nagodbu oko elektrane Gazivode na severu Kosova.

To su agenciji Beta preneli evropski diplomatski izvori koji su ukazali i na izjavu predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog Parlamenta Dejvida Mekalistera, koja odražava stavove Nemačke i još nekih članica EU, da je "prioritet stvaranje Zajednice srpskih opština, ali i da se pitanje energetike mora rešiti".

Mekalister je u raspravi o rezoluciji o Srbiji u SPO EP podvukao da "Srbija i dalje ulaže napore za normalizaciju odnosa s Kosovom", naglasivši da "i Kosovo i Srbija moraju da delaju u dobroj veri i blagovremeno na primeni postignutih dogovora".  

Zvaničnici u okruženju visoke predstavnice Federike Mogerini su predočili da se od Prištine "imperativno očekuje" da do početka avgusta, kako su obećale kosovske vlasti, bude izrađen statut ZSO.  

Vlasti u Prištini su se dosad, a to je preko pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, oglušavale od početka primene ključnog dogovora o ZSO.  

Vlasti u Beogradu su to, ocenjuju diplomate nekih zemalja izvan EU, mada to mišljenje dele i neke članice EU koje nisu priznale Kosovo, smatrale da je to preporuka nekih "moćnih svetskih zaštitnika" Kosova da se od Beograda iznudi što više i naročito dođe do povoljnijeg položaja Kosova u pregovorima o potpisivanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa s Beogradom.  

Sada je došlo do preokreta u toj situaciji jer Beograd jasno stavlja do znanja da nikakav sporazum nije moguć pre nego što se krene u formiranje ZSO, što je jemstvo za institucionalnu zaštitu srpskog življa i versko-kulturne baštine Srba na Kosovu.  

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.  

Predsednik Vučić je, govoreći o dijalogu s Prištinom, rekao da "srpska delagacija, kao i dosad, nema nikakve preduslove".  

On je dodao da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda.  

Predsednik Kosova Hasim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u međuvremenu došlo do prave krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je ZSO.  

Vidljiv pritisak na dijalog vrše i Amerikanci koji traže da se što pre krene u sklapanje konačnog sporazuma o sređivanju odnosa Beograda i Prištine, mada oni to vide kao prevashodno neku vrstu priznavanja Kosova od strane Srbije.  

Iz Vašingtona su Beogradu stizale i poruke da će se zajamčiti formiranje ZSO i zaštita srpskih crkava i manastira ako srpske vlasti pristanu na ulazak Kosova u međunarodne organizacije, dakle i u UN, što bi bilo priznavanje Kosova, ali je to Beograd odbacio.  

U krugovima Federike Mogerini su takođe opovrgnute tvrdnje da se menja format Dijaloga i da bi u pregovore trebalo da se uključe neposredno Amerikanci, a čuli su se i glasovi da će se uključiti i jedan visoki nemački diplomata koji je bio šef UNMIK-a na Kosovu. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak