Žene iz Srbije šminku kupuju kod Kineza, a šokiralo bi ih kada bi znale šta TAČNO stavljaju na lice

Žena 24.06.2018 18:52
Žene iz Srbije šminku kupuju kod Kineza, a šokiralo bi ih kada bi znale šta TAČNO stavljaju na lice


Koža je naš najveći organ i ona upija i korisne i štetne materije, sve što stavimo na nju. Šminka sumnjivog porekla, često puna opasnih supstanci, veliki je problem jer je koriste mnoge žene, posebno tinejdžerke. A ne razmišljaju koliko time ugrožavaju zdravlje.Fejk šminka dostupna je svakom, bilo da zavirite u neku kinesku prodavnicu, bilo da je potražite na „Instragramu“ ili sajtovima za onlajn kupovinu. Kopije poznatih brendova prodaju se svuda, a nedavno je otkriveno da ona sadrži mnoge opasne materije.

Čak i maerički FBI upozorava na ovu opasnost. Pokazalo se, naime, da je ova šminka puna arsenika, žive, olova, čak i urina i izmeta pacova. I to ne treba da čudi ako pomislimo na uslove u kojima nastaje. A mnoge dame ne razmišljaju o tome, već samo požele da po vrlo povoljnoj ceni dođu do brendova kao što su „Naked“, „Mac“, „Too Faced“, iako su sve to kopije, koje se teško i mogu nazvati šminkom. Pakovanje skoro isto, ali od sastava i porekla ni traga.

Zato smo pitali dermatologa Svetlanu Minić koliko je opasna ovakva šminka i koje su moguće posledice.

– Kozmetički preparati pre svega treba da budu bezbedni. Postoji pravilnik kojeg proizvođači treba da se pridržavaju. Takođe, postoje supstance koje su strogo zabranjene i ne smeju se koristiti. Ovi preparati nikako ne smeju da sadrže materije koje mogu ugroziti zdravlje. Tako u šminki ne sme biti toksičnih materija, teških metala, lekova, alergena… – kaže dermatolog Svetlana Minić i napominje da je svaki proizvođač dužan da na etiketu stavi rok trajanja i sastav preparata.

Naša sagovornica ističe i da korišćenje kozmetičkih preparata koji su na tržište stigli ilegalnim kanalima može da bude opasno. Oni nisu prošli proveru, ne zna se šta sadrže, a zbog niske cene imaju kupce.

– Takve preparate treba izbegavati. Neke supstance mogu sadržati teške metale koji se resorbuju i nagomilavaju u organizmu, na primer, olovo. Neke sadrže kancerogene materije. Takođe, uz ove proizvode veća je verovatnoća za nastanak kontaktnih i alergijskih ekcema – zaključuje naša sagovornica.

Zato, ukoliko nemate dovoljno sredstava za željeni brend, ili pazarite šminku nekog jeftinijeg, ali proverenog proizvođača ili se nemojte šminkati. Preparati nepoznatog sastava i porekla najgora su opcija

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak