Vučić sa Mogerini u četiri oka

Mondo 24.06.2018 17:42
Vučić sa Mogerini u četiri oka


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Hašimom Tačijem u Briselu, uz prisustvo i šefice EU diplomatije Federike Mogerini. U toku sastanak Mogerinijeve i Vučića.U toku je sastanak u četiri oka Vučića i Mogerinijeve, posle čega je moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo, a zatim ponovo trojni sastanak, javlja RTS.

Pre trilateralnog sastanka koji je počeo oko 16.30 Mogerini je oko 40 minuta razgovarala sa Vučićem, a potom i Hašimom Tačijem.

Predsednik Srbije je na razgovor sa Visokom predstavnicom EU stigao oko 15.00 časova.

Prilikom dolaska u zgradu EEAS predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

Očekuje se da će obe delegacije na kraju današnje runde razgovora u Briselu dati izjave za medije. Iz kabineta šefice EU diplomatije su najavili pisanu izjavu.

Još ranije su u Evropskoj diplomatskoj službi najavili da će Visoka predstavnica i dva predsednika na današnjem sastanku nastaviti rad na fazi dijaloga koja je posvećena sveobuhvatnoj normalizaciji, razmotrti postojeće sporazume, informisati se o postignumo do sad i razgovarati o novim koracima u pogledu intenzivnog perioda koji predstoji.

Uoči sastanka predsednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja, ali da je reč o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.

Razgovorima je prethodio tehnički dijalog Beograda i Prištine.

Poslednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka

TAČI: KONAČAN DOGOVOR - MART 2019?

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da današnji sastanak u Briselu označava početak poslednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

"Želim da se zahvalim EU na ulozi lidera u ovom procesu, ali i podršci SAD", rekao je Tači novinarima pred početak sastanka sa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Tači smatra da je pred njima težak proces koji je neophodan u cilju postizanja dogovora o normalizaciji odnosa dve strane.

"Period zamrznutog konflikta, ukoliko ne postignemo dogovor, može da ima nepovratne posledice na budućnost", kaže on.

Tačije izjavio danas da bi konačni dogovor između Beograda i Prištine trebalo da bude postignut najkasnije do kraja marta sledeće godine.

Tači je to rekao za Dojče vele neposredno pred sastanak sa delegacijom Srbije, u okviru nastavka političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je takođe poručio da se platforma Prištine u novoj fazi pregovora o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ne zasniva na podeli, niti na razmeni teritorija.

Normalizacija odnosa je "jedini siguran put" i treba da se zasniva, istakao je Tači za DW, na priznanju nezavisnosti Kosova i punom poštovanju prava Srba.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak