Nemačka zarađuje na Grčkoj

RTV 22.06.2018 17:03
Nemačka zarađuje na Grčkoj


Nemačka je od kamata na novac koji je dala Grčkoj od 2010. godine zaradila 2,9 milijardi evra, tako da je ispalo da se radilo o odličnom poslu, preneo je Dojče vele.Te podatke je u Bundestagu iznela Vlada Nemačke, a tražili su ih poslanici Zelenih.

Kako se precizira, najviše je zarađeno od intervencije koju je naložila Evropska centralna banka, u okviru takozvanog programa "Sekjuritis markets", na tržištu državnih obveznica.

Iako je i ta mera imala za cilj da spusti kamate na vrednosne papire država koje su u krizi, kamate su ipak bile visoke i Grčka je ukupno morala da plati 3,4 milijarde evra.

Tokom 2013. i 2014. Nemačka je od kamata zaradila oko dve i po milijarde evra, a još 400 miliona zaradila je nemačka državne Banke za obnovu (KfW), koja je takođe pozajmila Grčkoj novac.

Uprkos svim pričama desnice, Nemačka je od krize u Grčkoj naveliko profitirala. Vlada ne sme da sanira budžet zahvaljujući zaradi ostvarenoj u Grčkoj, rekao je političar Zelenih Sven Kristijan Kindler.

Godine 2010, u vreme kada se javila sumnja da li će Atina te dugove ikad moći da vrati i kada su kamate počele da rastu nebu pod oblake, morali su da uskoče i Evropska unija i MMF, kako bi Grčka zadržala likvidnost.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak