Vučić: Boriću se za svoju zemlju u nedelju, biće teško

RTS 22.06.2018 15:16
Vučić: Boriću se za svoju zemlju u nedelju, biće teško


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da dijalog sa Prištinom predstavlja priliku da se čuje pozicija Beograda i da se bori za našu zemlju i naš narod. Vučić je rekao i da Srbija ne traži nikakve "besplatne ručkove", kao što je to rekao slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl, već samo da se meri ono što radimo.Aleksandar Vučić je rekao da će u nedelju, u nastavku dijaloga sa Prištinom, biti teško, ali da će Beograd braniti poziciju Srbije, boriti se za svoju zemlju i narod i zalagati se za kompromis.

Biće to, ističe, još jedna prilika da se čuje naša pozicija, još jedna prilika za borbu za našu zemlju i narod, uz poštovanje druge strane i uz želju da se postigne rešenje.

Vučić je, u Dimitrovgradu, na pitanje novinara da li će Srbija rešiti pitanje pasoša, jer Srbi sa KiM ne mogu da putuju bez viza, odgovorio da postoji taj problem, ali da je Brisel to u više navrata zaustavljao.

"Nadam se da ćemo pronaći rešenje. Najveći broj ljudi je to rešio prijavama na nekom drugom mestu. Gledamo kako da pronađemo tehnička rešenja za to pitanje", objasnio je predsednik.

Na konstataciju da sve više mladih Srba odlazi sa Kosova i Metohije, Vučić je rekao da Srbija čini što može, između ostalog i dovođenjem investitora, ali da je i to teško zbog nepostojećeg bezbednog pravnog okvira.

"Mi inače više od 500 miliona evra izdvajamo godišnje za svoje stanovništvo na KiM. Znamo da oni to cene i znaju", rekao je Vučić.

Ukazao je da država radi na tome da zadrži srpsko stanovništvo na KiM i kroz projekte kakvo je naselje "Sunčana dolina".

"Međutim, mladi ne odlaze samo sa Kosova, već i iz Beograda i drugih delova Srbije. Zato je važno da što pre, po životnom standardu pristižemo druge", naglasio je Vučić. 

"Vajgl ima moj poziv na ručak, mi na ručkove ne računamo" 

Vučić je poručio da Srbija ne traži nikakve "besplatne ručkove", kao što je to rekao slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl, već samo da se meri ono što radimo.

U debati o nacrtu izveštaja o Srbiji, koji je poslanicima Spoljnopolitičkog odbora predstavio izvestilac za Srbiju, predstavnik grupe Liberala i demokrata Ivo Vajgl najavio je veliki broj amandmana na tekst i rekao da srpske vlasti moraju da znaju "da ih mi ne pozivamo na besplatni ručak, već da moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU". 

Vučić je, na pitanje kako ocenjuje da je najveći kritičar Srbije na toj sednici bio poslanik iz regiona, slovenački poslanik, rekao da niko od Vajgla nije ni očekivao nikakav besplatan ručak. 

"Niko nije nikada ni dobio nikakav besplatan ručak od njih. Mi to nikada nismo dobijali, niti tražili. Jedino što tražimo jeste da se meri ono što radimo", naglasio je Vučić u Dimitrovgradu, gde boravi zajedno sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom.

Vučić je ukazao da je Srbija uvek davala besplatne ručkove, večere, a nije ni u bivšoj Jugoslaviji "od njih" dobijala besplatne ručkove. 

Naglasio je da je rasprava u EP bila bolja nego ikada pre i kritikovao što naši mediji vole da se ukaže za nešto što je protiv nas. 

"Pored EPP-a, čak su i socijalisti imali vrlo korektan pristup na toj debati", objasnio je Vučić. 

"Što se Vajgla tiče, zovem ga ja na besplatan ručak. Može da dođe, kada oni već ne zovu nas. Mi na njihove nismo nikada računali", zaključio je Vučić.

Predsednik je povodom najavljenih protesta u Nišu zbog namere gradske vlasti da državi ustupi na upravljanje aerodrom "Konstantin Veliki", rekao da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da kudi i hvali.

Vučić je, nakon sastanka sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom, novinarima rekao da ne želi da komentariše proteste, ali da u demokratskoj zemlji svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje.IzvorAnonymous
Anonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak