Joksimović: Vizna liberalizacija nije ugrožena

RTS 22.06.2018 10:55
Joksimović: Vizna liberalizacija nije ugrožena


Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže za RTS da Srbija u ponedeljak otvara dva nova poglavlja i da je možda mogla i više, ali da moramo da imamo strpljenja i da budemo rešeni.Jadranka Joksimović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u aprilu bio izveštaj o napretku Srbije koji sačinjava Evropska komisija i da je to najvažniji izveštaj na osnovu koga se meri koliko smo spremni za otvaranje novih poglavlja.

"A prošle nedelje smo imali u Evropskom parlamentu zajednički odbor za stabilizaciju i pridruživanje naših i poslanika Evropskog parlamenta i usvojena je vrlo pozitivna deklaracija koja je na pozitivan način govorila o reformama u Srbiji i njenom evropskom putu", objašnjava Joksimovićeva.

Dodaje da su evropski poslanici pozvali Evropski savet i Evropsku komisiju da otvori nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

"Čak je u toj rezoluciji, koja je prošla nezapaženo a vrlo je važna jer je zajednička rezolucija našeg i Evropskog palramenta, rečeno da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme ubrzaju", ističe ministarka.

Kaže da je ovo prvi nacrt te rezolucije i da će ona tek ići na amandmane nekih evropskih poslanika.

"Tako da će tek u novembru biti uvojena u Evropskom parlamentu. Biće amandmana, ali generalno je pozitivan ton. Pohvaljena je ekonomija, makroekonomska stabilnost, regionalna saradnja, proces pomirenja i naglašeno da su vladavina prava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije ključne teme", napominje ministarka. 

Kaže da otvaramo dva poglavlja ali da smo možda mogli i više.

"Moramo da imamo strpljenja i da budemo rešeni. Ako počnemo sa frustracijama, nećemo daleko dogurati. Ja sam za to da i malim koracima ali redovno i uporno, postižemo neki napredak", objašnjava Joksimovićeva. 

"EU prati kretanja državljana zemalja koje su na njenoj negativnoj listi"

Kaže da poglavlja koja se otvaraju nisu nevažna i da ćemo otvoriti Poglavlje 33 – budžetske i finasijske odredbe i Poglavlje 13 – ribarstvo.

"Budžetske i finansijske odredbe su važne zato što se mi time pripremamo za članstvo u EU u smislu našeg doprinosa zajedničkom budžetu EU. Naš BDP će biti nešto niži od onih koji su odavno u EU i naše uplate će biti manje u odnosu na ono što ćemo dobijati iz budžeta EU za ukapan razvoj", napominje ministarka. 

Kaže da mi nismo zemlja koja izlazi na more ali da imamo dosta reka i jezera i da je zato Poglavlje 13 takođe važno. 

"Imamo uvođenje standarda protiv nelegalnog ribarstva i oni koji se time bave moći će ozbiljno da nastupe na evropskom tržištu", objašnjava ministarka. 

Na pitanje zašto Brisel zamera Srbiji ukidanje viza za pojedine zemlje poput Irana, Joksimovićeva kaže da EU prati kretanja svih državljana zemalja koje su na njenoj negativnoj listi.

"Srbija je 2015. godine pokazala koliko je odgovorna i na pravi način smo učestvovali u evropskoj politici rešenja migranstskog problema", ističe ministarka Joksimović.

Dodaje da Srbija vrlo revnosno kontroliše sve sumnjive konekcije i letove koji dolaze.

"Mi smo odgovorni i nema razloga da se brinemo za viznu liberalizaciju", napominje Joksimovićeva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak