Savet bezbednosti sutra o situaciji na Kosovu

Tanjug 13.02.2008 17:50
Savet bezbednosti sutra o situaciji na Kosovu


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) razmotriće sutra razvoj situacije na Kosovu i Metohiji, javila je ruska novinska agencija Itar-tas, pozivajući se na diplomatske izvore u UN.Ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović i zvanično je zatražio hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojem bi se rasparavljalo o Kosovu. On je, u pismu predsedavajućem Saveta bezbednosti UN, zatražio da to telo razmotri "ekstremno opasnu situaciju u srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija, gde smo svedoci završnih priprema za jednostrano proglašenje nezavisnosti".

Jevremović ocenjuje da bi takva deklaracija (o nezavisnosti) značila kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom je na Kosovu uspostavljena administracija UN i dozvoljen dolazak trupa NATO-a, ali se garantuje teritorijalni integritet Srbije.

Rusija podržava zahtev Srbije za sednicom SB o Kosovu

Ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da Srbija traži da u četvrtak bude sazvano specijalno zasedanje Saveta bezbednosti, na kome bi se razgovaralo o Kosovu, javio je večeras Rojters.
"Mi ćemo podržati taj zahtev", rekao je Čurkin novinarima u Njujorku, a prenela je britanska agencija.
Britanski i američki izaslanici rekli su da ne znaju ništa o takvom zahtevu Srbije. Zvaničnici SAD i EU izjavili su da ne vide razlog za sednicu Saveta bezbednosti na kojoj bi se govorilo o Kosovu, pošto je to pitanje odavno "dospelo u ćorsokak", sa čim se Rusija ne slaže.
Rojters navodi da zahtev Srbije da se SB UN sastane u četvrtak korespondira sa namerom Beograda da u četvtak formalno odbaci nezavisnost Kosova.

Izvor