Đurić: U Brisel idemo da se borimo za Srbiju

RTS 21.06.2018 07:03
Đurić: U Brisel idemo da se borimo za Srbiju


Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da Liberija nije prva zemlja koja je povukla priznanje kosovske nezavisnosti i da ima sve više zemalja koje priznaju poziciju Srbije. Poručuje da oni koji misle da mogu Srbiju pritiscima da dovedu u slabiji položaj, u tome neće uspeti.Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a povodom note Liberije o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, da je važno što Srbija nastavlja da se bori za svoje pozicije.

Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a povodom note Liberije o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, da je važno što Srbija nastavlja da se bori za svoje pozicije.

"Ovo nije prva zemlja koja je povukla priznanje kosovske nezavisnosti, to je već učinilo nekoliko zemalja u nizu i ima sve više zemalja koje priznaju poziciju Srbije", kaže Marko Đurić. 

Komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija da Liberija nije povukla priznanje kosovske nezavisnosti, Đurić ističe da je kosovska strana navikla da obmanjuje javnost. 

"Pacoli je rekao i da se čuo sa vladom Liberije, a njihov ministar je pred kamerama rekao da je Liberija povukla priznanje", dodaje Đurić. 

Ističe da smo pre 10 godina imali na desetine zemalja koje su priznavale kosovsku nezavisnost kao i ćutanje tadašnje srpske diplomatije.

"Kada je država obnovila kontakte i poznanstva, imamo povlačenje priznanja i trud je dao rezultate", napominje Đurić. 

"Ne očekujem ništa od razgovora u Briselu" 

Marko Đurić kaže da delegacija Srbije, predvođena predsednikom Vučićem, u Brisel ide da se bori za Srbiju.

"Ja svakog tamo mogu da pogledam u oči, ali ne znam mogu li oni u nas da gledaju na jednak način. Da budem potpuno iskren, ne očekujem ništa od razgovora. Oni nisu spremni ni za kompromis, ni za dijalog i nema razloga da nešto posebno i očekujem. Predsednik Vučić je sinoć razgovarao sa predstavnicima EU i poručio je jasno da, ako su stavovi Prištine kao što pričaju Tači, Hodžaj o ostali, onda nema svrhe da se na taj način razgovara", dodaje Đurić. 

Poručuje da oni koji misle da mogu Srbiju pritiscima da dovedu u slabiji položaj, u tome neće uspeti. 

"Svi pritisci mogu da imaju kontra efekat, razgovaramo sa ciljem da se nađu rešenja, ali nećemo pristati da se na uštrb zemlje nešto uradi", ističe Marko Đurić. 

Kaže da želi da teme u Briselu budu primena sporazuma o ZSO, razgovori o budućnosti i kako praviti mir i bolje odnose.

Ističe da su izjave Azema Vlasija naručen napad na srpsku stranu.

"Vlasi kad kaže da tragovi o ubistvu Olivera Ivanovića vode ka Beogradu, a oni vode istragu i ništa nisu našli i hoće da okrivi Srbiju, to u prevodu znači da hoće i Rusiju da okrivi za to. Reč je o ljudima koji kontrolišu istragu i nikakve rezultate nisu dali, a pred pregovore hoće da izvrše pritisak na Srbiju", zaključuje Đurić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak