Zatresla se berza u Australiji, naše komšije leže na zlatu

B92 21.06.2018 08:49
Zatresla se berza u Australiji, naše komšije leže na zlatu


Australijsku berzu "zatresao" je prethodnih sedmice rast kompanije "Adriatic Metals" pošto je iz te kompanije objavljeno da su otkrili izdašna nova nalazišta.Reč je o nalazišima zlata, srebra i baznih metala u Srednjoj Bosni, tačnije u Varešu.

Kako su objavili australijski mediji, vrednost akcija kompanije udvostručila se nakon objave otkrića iz Vareša, dok "The West Australian" list prenosi kako će ova spektakularna vest na mnogobrojne načine uticati na ekonomiju BiH.

Inače, kompanija "Adriatic Metals" poseduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju minerala i ruda na pojedinim lokacijama opštine Vareš, čija je vrednost sada povećana za nekoliko puta nakon spektakularnog otkrića.

O vrednosti ovog otkrića najbolje govori podatak o rastu akcija "Adriatic Metals" na ASX berzi i to samo nakon što je objavljeno da su sa dubine od više desetaka metara iz probnih bušotina izvađeni uzorci rude koju je ova kompanija opisala kao "koktel visokokvalitetnih minerala".

Tačnije, na lokalitetu Rupice uzorci su pokazali da jedna tona iskopanog materijala sadrži 4,6 grama zlata, pola kile srebra, 7,7 odsto olova, 10,8 odsto cinka, 46 odsto barita, te 0,9 odsto bakra.

To, u praktičnom smislu, znači da je "Adriatic Metals" upravo pronašla ogromno bogatstvo i to vrlo blizu površine zemlje u gotovo propalom bh. gradiću.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak