"Srpsko pero" Nataliji Trnavac, "Zlatni orfej" Ljubiši Đidiću

RTS 20.06.2018 08:21
"Srpsko pero" Nataliji Trnavac, "Zlatni orfej" Ljubiši Đidiću


Tradicionalna književna manifestacija Svesrpski festival mladih pisaca "Srpsko pero", koji je iznedrio poznata književna imena Srbije, održaće se u Jagodini, pod pokroviteljstvom grada, 20. 21. i 22. juna, u Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" u Jagodini.Za 33 godine, koliko se održava, a počeo je kao "Majsko pero", na njemu se okušalo oko 3.000 mladih pisaca do 35 godina starosti, sa više od 6.000 pesama, priča, eseja, međužanrovskih ostvarenja, konkurišući za nagradu "Srpsko pero", izjavio je umetnički direktor festivala novinar i književnik Bajo Džaković.

"Srpsko pero" je postala veoma popularna književna manifestacija i ugledna ne samo među maladim piscima iz Srbije i dijaspore, koji pišu na srpskom jeziku, već i među "seniorima" tako da se već godinama smatra jednom od najprestižnijih u Srbiji, istakao je Džaković.

Godišnje za ovu nagradu konkuriše od 150 do 200 pisaca sa po 300 do 400 radova, dodao je Džaković.

Uz dodelu nagrade "Srpsko pero", koja se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa, festival prate pesnička posela, književni portreti, promocije novih knjiga, okrugli stolovi, izložbe, štampaju se zbornici sa 30 najboljih radova pristiglih te godine na konkurs po oceni žirija, objasnio je Džaković.

Dobitnik "Srspkog pera" za ovu godinu je književnica iz Beograda Natalija Trnavac, za priču "Naslov mesto šešira" koja je na konkurs stigla pod šifrom "Lepa Kata".

Na festivalu, od 2000. godine se dodeljuje i nagrada "Zlatni orfej" – za savremeni pečat i trajno prisustvo u srpskoj kulturnoj baštini, a među onima koji su je dobili su Matija Becković, Ljubivoje Ršumović, Slobodan Rakitić, Petar Pajić, Sloboda Žikić, Miroslav Dimitrijević, Miljurko Vukadinović.

Dobitnik "Zlatnog orfeja" za ovu godinu je Ljubiša Bata Đidić.

Festival će početi uručenjem nagrade "Zlatni orfej", uz nastup članova Ljubostinjskog književnog kruga.

Vanredna priznanja festivalu biće uručena piscima Đorđu Petkoviću iz Paraćina i Borisavu Bori Blagojeviću iz Ćuprije i dr Vladi Spiroskom iz Jagodine.

"Zlatne plakete" festivala biće uručene novinaru i publicisti Dušanu Aničiću, piscu Siniši Cvetkoviću i muzičaru Dušku Dimitrijeviću Endžiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak