Dačić: U nastavku dijaloga prvo o Briselskom sporazumu

RTV 20.06.2018 00:25
Dačić: U nastavku dijaloga prvo o Briselskom sporazumu


Dijalog Beograda i Prištine se nastavlja, ali prvo treba razgovarati o realizaciji Briselskog sporazuma, da bi se uopšte moglo pričati o drugim stvarima, rekao je ranije danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.On je dodao da Priština sa zapadnim zemljama stalno radi na afirmaciji takozvane nezavisnosti Kosova.

Ministar je još jednom potvrdio saznanja Srbije o dokumentu iz Prištine, spisku gde 24 zemlje treba "pritisnuti" da promene stavove o nezavisnosti KiM, i naveo da smatra da postoje jasni planovi ko je zadužen za koju zemlju, ko sa kim razgovara..

Takođe, dodao je da su angažovali i dve lobističke firme, iz Francuske i SAD.

Upitan šta će biti odgovor Srbije, Dačić je rekao da je on svakako vidljiv - a to je da trenutno sve više zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova.

"Mislim da je sve to jedna tvrđava na lažnim osnovama i čardak ni na nebu ni na zemlji. Zato i kažem da je većina zemalja na svetu bila pod pritiskom i raznim nekim nekad i nepristojnim ponudama, za rukovodstva u tom momentu očigledno pristojnim, a mnogi od tih iznuđenih papira sada ni ne postoje u arhivama zemalja", rekao je ministar na Tv Prva i dodao da se čudi što se njegovi prethodnici time nisu bavili.

Sve je to, kaže, deo lobiranja, ali Srbija, smatra, treba da nastavi sa svojom politikom kompromisa i da ne pristaje na ucene.

"Želimo kompromis, a ako ga oni ne žele, nastavićemo borbu do kraja", poručio je Dačić.

Komentarišući spekulacije da bi EU mogla da uvede vize građanima Srbije, ministar je rekao da su to dezinformacije, i da tek pojedine zemlje imaju određene primedbe što Srbija ukida vize za prijateljske zemlje, tvrdnjama da se povećao broj migranata.

"Iskreno, to se ne bazira na tačnim statističkim podacima, da je povećan broj migranata zbog toga što smo mi neke zemlje oslobodili viza, to je mali broj zemalja. Mi ćemo, svakako, pratiti stanje i ukoliko dođe do toga, redukovaćemo tu odluku".

Ipak, Dačić je poručio da to nije problem, već da je siguran da tim zemljama smeta to što sve veći broj zemalja povlači priznaje Kosova.

"Oni to povezuju. Kao mi nekim zemljama ukidamo vize, i onda oni zato povlače priznanje. To je smešno, mi smo ukinuli vize Kini, Indiji, Iranu...Te zemlje Kosovo nisu ni priznale", zaključio je ministar spoljnih poslova.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak