Stanovnici Ajndhovena će živeti u kućama iz 3D štampača

Radio 021 19.06.2018 22:49
Stanovnici Ajndhovena će živeti u kućama iz  3D štampača


Holandski grad Ajndhoven postaće prvi u svetu u kojem će ljudi živeti u kućama koje su nastale u 3D štampaču.Ova zemlja se bori s nedostatkom zidara i ovakve kuće posmatraju kao jedno od rešenja problema nedostatka stambenog prostora. Najmanja od pet ištampanih kuća već je privukla 20 porodica koje su se prijavile na konkurs za iznajmljivanje. 
 
Prva kuća zamišljena je kao trosobni bungalov i trebalo bi da bude završena tokom naredne godine. Nakon toga planirana je gradnja još jednog naselja zapadno od centra Ajndhovena.
 
"Štampanje betona pomoću 3D štampača velika je stvar za industriju. Osim što omogućava da napravimo zgrade, arhitektama daje mogućnost finog oblikovanja betonskih struktura. Još jedna velika prednost je i smanjenje emisije CO2 jer je u gradnji takvih kuća potrebno mnogo manje betona i cementa", rekao je Teo Salet, vođa projekta na Univerzitetu u Ajndhovenu.
 
U prvoj fazi će samo spoljašnji i unutrašnji zidovi biti odštampani, a očekuje se da će se vremenom u takvim kućama koristiti i odštampane cevi, kao i druge potrebne instalacije. Očekuje se da će za otprilike pet godina udeo odštampanih kuća u Holandiji biti blizu pet odsto.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak