Kada je znojenje medicinski problem

Mondo 18.06.2018 21:29
Kada je znojenje medicinski problem


Svi se znojimo u manjoj ili većoj meri, a evo kako da prepoznate kada je znojenje prekomerno, tj. kada je medicinski problem.Znojenje je prirodan proces, putem kojeg telo reguliše temperaturu, ali kroz njega izbacuje i toksine iz organizma. Nikome to nije naročito prijatno, posebno leti kada se neprestano znojimo, ali se na razne načine borimo sa tim. Ako vam je potrebno više saveta o tome kako da smanjite znojenje na prirodan način, pročitajte ih ovde:

Ipak, za neke je znojenje više od svakodnevne neprijatnosti - za neke je to medicinski problem.

Ako se znojite više nego drugi dok trenirate, to najčešće nije problem. Međutim, ako se preterano znojite bez nekog razloga - nije vruće napolju, ne trenirate u tom trenutku i slično - možda je to znak nekog medicinskog stanja.

Prekomerno znojenje se naziva hiperhidroza. Postoje dve vrste - jedna zbog koje se osoba prekomerno znoji samo na određenim područjima (na primer, šake i stopala), i druga vrsta zbog koje se znoji celo telo. Ukoliko vam se znoje samo šake i stopala, to verovatno nije nikakav medicinski problem, mada vas verovatno nervira.

Ako se, pak, znojite po celom telu (sekundarna generalna hiperhidroza), to je znak nekog dubljeg roblema. Jedan od znakova koji će vam pomoći da prepoznate ovaj problem je znojenje tokom noći, i tada vam se znoji celo telo.

Postoje brojni uzroci sekundarne generalne hiperhidroze, između ostalog trudnoća, menopauza, dijabetes, a i neki lekovi mogu da uzrokuju ovo stanje.

Ukoliko se stalno znojite noću, znojite se po celom telu ili je reč o asimetričnom znojenju (znoj se javlja ispod jednog pazuha, ispod drugog ne), trebalo bi da odete kod lekara. Takođe, ako se znojenje javlja iznenada ili ako se prekomerno znojenje javi u nekom kasnijem periodu života, pošto se hiperhidroza obično razvija još u detinjstvu.

Obavezno idite kod lekara ako se prekomerno znojite nakon promene lekova, ili ako se uz znojenje javljaju simptomi poput kašlja, umora, nesanice, povećanog osećaja žeđi ili češće mokrenje.

Lečenje hiperhidroze

Ne postoji lek za lokalizovanu hiperhidrozu, ali postoje neke stvari koje mogu da pomognu. Uglavnom, antiperspiranti sa aluminijum hloridom pomažu, iako to nije „prirodno“ rešenje.

Kada je reč o sekundarnoj generalnoj hiperhidrozi, ona se uglavnom rešava tako što se leči stanje koje je uzrokuje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak