Dačić: Moramo doći do Trampa, za to nam treba pola miliona dolara

Blic 18.06.2018 10:39
Dačić: Moramo doći do Trampa, za to nam treba pola miliona dolara


Pola miliona dolara otvorilo bi vrata Bele kuće i priliku da se, susretom oči u oči sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, Srbija izbori za svoje interese kada je reč o Kosovu i Metohiji, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.- Nama će sutra drugi biti kriv jer je neko došao do Trampa pre nas. U Americi se zna kako to funkcioniše. To je sistem lobiranja koji je zakonit, legalan, postoje ugovori, oni su javni, objavljuju se na sajtu ministarstva i moramo se time baviti - rekao je Dačić u intervjuu za "Srpski telegraf".

Prema njegovim rečima, "ne možemo da izmenimo Stejt dipartment, Kongres...to su već sklopljene svesti o svemi što se dešavalo u prošlosti".

- Ali možemo da pokušamo da radimo na uspostavljanju boljih veza sa administracijom. Tu mislim na Trampa, njegov tim, Pensa, Pompea. Radićemo na tome, insistiraću na tome. To je od 50.000 do 150.000 dolara mesečno. Nisu to basnoslovne sume koje Srbije na može da obezbedi. Ali jako je bitno kome se daje - kazao je Dačić.

Da kažemo svoje mišljenje

Na pitanje šta time Srbija dobija, Dačić navodi da se stvara pozitivna klima da oni saslušaju i uvaže naše mišljenje o načinu razrešenja vezano sa Kosovo.

- Nije to stvar da mi nekog platimo da bi on bio na našoj strani. Reč je da neko bude spreman da razgovara. Do sada to nismo imali, kad god se pokrene pitanje Kosova, nisu hteli da pričaju o tome. Prvi put smo sa Trampovom administracijom uspeli da kažemo svoje mišljenje - rekao je šef srpske diplomatije.

Kako navodi B92, pre deset dana mediji su preneli vest da kosovski predsednik itekako lobira da se sastane sa Trampom, kao i da za taj cilj radi istaknuti lobista Brajan Balard, koji se već sastao sa američkim predsednikom i razgovarao o njegovom susretu sa Tačijem.

Nakon toga prištinski list "Zeri" preneo je da je Tači spremio pola miliona dolara za lobiste koji bi trebalo da mu obezbede sastanak s Trampom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak